Külföld

Joe Biden: Oroszország engedje el a letartóztatott amerikai riportert

rtl.hurtl.hu

2023. március 31. 16:51

A Fehér Ház elfogadhatatlannak tartja a Wall Street Journal kémkedéssel vádolt újságírójának letartóztatását.

Joe Biden amerikai elnök pénteken felszólította Oroszországot, hogy engedjék el a Wall Street Journal (WSJ) riporterét, akit csütörtökön tartóztattak le kémkedés vádjával – írja az Independent.co.uk.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, csütörtökön őrizetbe vették a lap egyik riporterét. A legfőbb orosz biztonsági ügynökség, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint az újságíró az Egyesült Államok utasítására akart információkat gyűjteni egy orosz hadiipari vállalat államtitkot képező tevékenységéről, a WSJ határozottan tagadja a vádakat.

Engedjék el

– mondta Joe Biden elnök péntek reggel, amikor újságírók kérdezték az esetről. 

Az amerikai kormányzat jelenleg azon dolgozik, hogy konzuli segítséget szerezzen a Gershkovichnak. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára „elfogadhatatlannak” nevezte és elítélte az újságíró letartóztatását. Biden ugyanakkor hozzátette, nem tervezi az orosz diplomaták kiutasítását az Egyesült Államokból.

A hidegháború óta Evan Gershkovich az első amerikai riporter, akit kémkedés vádjával letartóztattak Oroszországban.

Szemtanúk szerint Gershkovich-ot egy helyi étteremből vitték el a KGB utódjának emberei, akik pulóverét a fejére húzták és egy kisbuszba tuszkolták. Az újságíró akár 20 év börtönt is kaphat, ha elítélik kémkedésért.

Nyitókép: Chris Kleponis / MTI / EPA / Consolidated News Photos

#Külföld#joe biden#wall street journal#újságíró#riporter#letartóztatás#oroszország

Címlapról ajánljuk