Külföld

Amerikai külügyminiszter: „egyértelműen” az ellenzéki jelölt nyert Venezuelában

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 2. 11:36

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint „elsöprő bizonyítékok” vannak arra, hogy az ellenzéki jelölt kapta a legtöbb szavazatot a venezuelai elnökválasztáson. 

Antony Blinken szerint „egyértelmű”, hogy az ellenzéki jelölt nyerte a venezuelai elnökválasztást. Az amerikai külügyminiszter közlése szerint „„elsöprő bizonyítékok” vannak arra, hogy Edmundo González kapta a legtöbb szavazatot.

Blinken egy közleményben kijelentette, hogy „az elsöprő bizonyítékok alapján egyértelmű az Egyesült Államok, és még fontosabb, hogy a venezuelai emberek számára, hogy Edmundo González Urrutia kapta a legtöbb szavazatot a július 28-án tartott venezuelai elnökválasztáson”.

Blinken a közösségi oldalán kijelentette, hogy „a venezuelaiak szavaztak, és szavazataikat figyelembe kell venni”.

Újabb magyar vétó: nem ítélhette el a venezuelai választást az EU Orbánék miatt

Magyarország megvétózta az EU közös nyilatkozatát, amiben a venezuelai elnökválasztással kapcsolatos aggodalmaiknak adtak volna hangot a választáson történt állítólagos „hibák és szabálytalanságok” miatt az uniós országok – írta keddi hírlevelében a Politico.

A lapnak két uniós tisztségviselő elmondta, hogy a közös nyilatkozatot hétfőn akarták közzétenni, de ez Budapest ellenállásán megbukott.

A magyar külügy szerint álhír, hogy megvétózták a venezuelai választásról szóló EU-nyilatkozatot

A Politico a magyar kormánytól nem kapott választ, ugyanakkor szerdán délután Paczolay Máté külügyi szóvivő közleményben reagált. Ő azt állítja: álhír, hogy Magyarország megvétózta a nyilatkozatot. „Megvártuk a Venezuelából beérkező jelentéseket, majd azok tanulmányozása után csatlakoztunk az Európai Unió közös állásfoglalásához”– áll a közleményben.

Választás diktatúrában: még az éttermet is bezáratták, ahol a venezuelai ellenzék vezetője reggelizett

Mint arról szerdán megjelent cikkünkben írtunk, Venezuelában, ahonnan a lakosság negyede elmenekült, az Egyesült Államok nyomására tartottak választást, de a rezsim igyekezett gondoskodni arról, hogy ne legyen olyan jelölt, aki veszélyt jelenthet Nicolás Maduro hatalmára. Az ellenzék így is talált olyan embert, aki mögé tömegek álltak be, és szerintük meg is nyerte a választást, hivatalosan mégis Madurót hirdették ki győztesként, miközben a szavazóköri eredményeket visszatartják.

Videón a népharag: tömegek tiltakoznak Maduro ellen, polgárháború fenyeget Venezuelában

Hétfőn ezrek vonultak az utcákra Venezuela-szerte a 2013 óta hatalmon lévő Maduro távozását, a 25 éve fennálló Moszkva-barát egypárti hegemónia felszámolását követelve. Az Edmundo Gonzálezt támogató tüntetők többször is összecsaptak a rohamrendőrökkel, gumiabroncsokat gyújtottak fel, barikádokat emeltek, Molotov-koktélokat és köveket dobálva válaszoltak a könnygázt is bevető rendőri erőszakra.


Nyitókép: Edmundo González Urrutia, az ellenzéki összefogás, a Venezuelai Egység (Unidad Venezuela) elnökjelöltje (k, balról) és Maria Corina Machado ellenzéki vezető (k, jobbról) sajtótájékoztatót tart az elnökválasztás másnapján Caracasban, 2024. július 29-én hajnalban. Fotó: MTI/EPA/EFE/Henry Chirinos

 

#Külföld#venezuela#elnökválasztás#csalás#Antony Blinken#egyesült államok

Címlapról ajánljuk