Külföld

Videón a népharag: tömegek tiltakoznak Maduro ellen, polgárháború fenyeget Venezuelában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 30. 9:26

Nicolas Maduro újraválasztott elnököt azzal vádolja az ellenzék, hogy elcsalta a választásokat. Hétfőn hatalmas tömegek kezdtek tüntetni a fővárosban, a megmozdulás erőszakba torkollott.

Vasárnap elnökválasztást tartottak Venezuelában. Hétfő reggel Nicolas Maduro venezuelai elnök és ellenzéki riválisa, Edmundo Gonzalez is saját győzelmét hirdette ki.

Az ország választási hatósága hétfőn nem sokkal éjfél után közölte, hogy Maduro a szavazatok 51 százalékával megnyerte a választást, immáron a harmadik ciklusra. Vasárnap több exit poll is Edmundo Gonzalez győzelemét vetítette előre, a hatóság szerint azonban az ellenzéki jelölt csak a szavazatok 44 százalékát szerezte meg.

Az amerikai választásokról ismert Edison Research közvélemény-kutató intézet egy exit pollban azt jósolta, hogy Gonzalez a szavazatok 65 százalékát, míg Maduro a voksok 31 százalékát fogja megszerezni. A Meganalisis helyi cég úgy vélte, hogy Gonzalez 65 százalékot, Maduro pedig alig 14 százalékot kap majd.

Az állami tévében közölt hivatalos eredmények szerint a két riválison kívül pontosan 4,6 százalékot kapott fejenként a három másik jelölt – így összesen 109 százalékos részvétel jött ki.


Az ellenzék szerint Nicolas Maduro csalással kiáltotta ki magát a választás győztesének. Maria Corina Machado ellenzéki vezető szerint Gonzalez a szavazatok 70 százalékát szerezte meg, és több független exit poll és gyors számlálás is egyértelműen az ő győzelmét mutatta. „Venezuelának új megválasztott elnöke van, és ez Edmundo Gonzalez. Győztünk, és ezt az egész világ tudja” – állította Machado az ellenzéki elnökjelölttel közösen jegyzett nyilatkozatában.

Maduro hétfőn megjelent az elnöki palotában, ujjongó hívei előtt azt mondta, hogy újraválasztása a béke és a stabilitás diadala, és leszögezte, hogy a venezuelai választási rendszer átlátható.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, az Egyesült Államoknak „komoly aggályai vannak amiatt, hogy a bejelentett eredmény nem tükrözi a venezuelai nép akaratát vagy szavazatait”. Felszólította a választási hatóságokat, hogy tegyék közzé a szavazatok részletes táblázatát.


Véres tüntetések

Hétfőn ezrek vonultak az utcákra Venezuela-szerte a 2013 óta hatalmon lévő Maduro távozását, a 25 éve fennálló Moszkva-barát egypárti hegemónia felszámolását követelve. Az Edmundo Gonzálezt támogató tüntetők többször is összecsaptak a rohamrendőrökkel, gumiabroncsokat gyújtottak fel, barikádokat emeltek, Molotov-koktélokat és köveket dobálva válaszoltak a könnygázt is bevető rendőri erőszakra. 

La Guairában (Caracas tengerpartján) és Mariarában (északon) tüntetők ledöntötték a korábbi elnök, Hugo Chávez szobrait. Az Efecto Cocuyo helyi tévé által a La Guairában történtekről sugárzott videója szerint a tüntetők „Le veletek!” kiáltások közepette borították fel Hugo Chávez tengerparton álló, három méter magas szobrát. Egy másik videón az volt látható, amint az emberek a földön vonszolják a szobrot, míg egyesek botokkal ütik. A másik szobrot a fővárostól, Caracastól mintegy száz kilométerre nyugatra fekvő Mariara városában döntötték le. Maduro elődje, a nacionalista-populista Hugo Chávez 1999-től 2013-ban bekövetkezett haláláig volt hivatalban, egyik fő terve a „21. századi szocializmus” megépítése volt a latin-amerikai országban, emlékeztet az MTI a hírrel kapcsolatban.

Az AP jelentése szerint Caracasban egy férfi rálőtt a tüntetőkre, és bár nem sérült meg senki, attól lehet tartani, hogy polgárháborús helyzet alakulhat ki az olajban gazdag, mégis végletekig elszegényedett országban.

Hétfőn egy ember meghalt az országban kitört tüntetések egyikében, jelentette a politikai foglyok védelmére szakosodott Foro Penal civil szervezet. „Legalább egy embert megöltek (az északnyugati Yaracuy államban), és 46 embert őrizetben tartanak a választások utáni események következtében” – írta Alfredo Romero, a szervezet igazgatója az X közösségi hálózaton.

A kormány sajtóközleményben jelentette be, hogy szerdától ideiglenesen felfüggeszti a Panamába és a Dominikai Köztársaságba, illetve onnan Venezuelába induló járatokat, amiért e két ország hétfőn azt közölte, hogy nem fogadják el Maduro győzelmét. 

#Külföld#venezuela#elnökválasztás

Címlapról ajánljuk