Külföld

Agyevő amőba támadott meg egy 16 éves fiút

rtl.hurtl.hu

2024. július 30. 16:05

Édesapja lélekjelenlétének köszönheti, hogy életben maradt.

A 14 éves Afnan Jasim a feltételezések szerint júniusban fertőződött meg, miután úszni ment egy helyi tóba a déli Kerala államban. A fiatal a BBC cikke azon maroknyi ember közé tartozik, akik túlélték a fertőzést. 

Afnan Jasim orvosa szerint az amőba, a Naegleria fowleri valószínűleg a tó szennyezett vízéből került a fiú szervezetébe.

Az amőba által okozott betegség, a primer amőbás meningoencephalitis (PAM) halálozási aránya 97 százalékos. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint 1971 és 2023 között négy országban – Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Mexikóban és Pakisztánban – mindössze nyolc másik ember élte túl a betegséget. A fertőzést minden esetben korán észrevették, ez közrejátszott a szerencsés kimenetelben.

Orvosszakértők szerint ugyanis az időben elkezdett kezelés a betegség gyógyításának kulcsa. A PAM tünetei közé tartozik a fejfájás, a láz, a hányinger, a hányás, a tájékozódási zavar, a merev nyak, az egyensúlyvesztés, a görcsök és a hallucinációk.

Afnan Jasim öt nappal azután kezdte tapasztalni a tüneteket, hogy úszni ment a helyi tóhoz Kozhikode körzetében. Rohamok jelentkeztek nála, és súlyos fejfájásra panaszkodott. Szülei orvoshoz vitték, de a fiatal állapota nem javult. Apjának, a 46 éves MK Siddiquinak volt annyi lélekjelenléte, hogy összekapcsolta fia tüneteit valamivel, amit korábban a közösségi médiában olvasott.

A tejtermelő férfi elmondta, hogy korábban a Nipah-vírus hatásairól olvasott a közösségi médiában, ebbe a betegségbe egy fiú nemrég halt bele Keralában. Ekkor bukkant rá véletlenül a halálos agyevő amőbáról szóló információkra.

Olvastam valamit arról, hogy a rohamokat fertőzés okozza. Amint Afnanban rohamok jelentkeztek, azonnal a helyi kórházba vittem

 – fogalmazott az édesapa. 

Amikor a rohamok nem szűntek, fiát egy másik kórházba vitte, de abban nem volt neurológus, így végül egy másik kórházba mentek, ahol a fiút Dr. Abdul Rauf intenzív terápiás gyermekgyógyász kezelte.

A betegséget a tünetek megjelenésétől számított 24 órán belül diagnosztizálták

 – mondta Dr. Rauf a BBC-nek, aki kiemelte, hogy az édesapa tájékoztatta az orvosokat Afnan úszásáról és az azt követő tünetekről, ami segített nekik időben diagnosztizálni a betegséget.

Az amőba az emberi szervezetbe az orrjáratokon keresztül jut be és a szaglóidegeket továbbító, a szaglás érzékelését lehetővé tevő lemezen keresztül jut el az agyba. „A parazita ezután különböző vegyi anyagokat szabadít fel, és elpusztítja az agyat” –  mondta Dr. Rauf.

A legtöbb beteg a koponyán belüli nyomás miatt hal meg. Hozzátette, hogy az amőba jelenlétét édesvízi tavakban, különösen meleg vizekben mutatták ki.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#agyevő amőba#fertőzés#india#betegség

Címlapról ajánljuk