Külföld

Hétfőn lép életbe a világ egyik legszigorúbb abortusztörvénye az USA-ban: a szívhang után tilos a terhességmegszakítás

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 13:05

Hétfőn az Egyesült Államok egyik legszigorúbb abortusztörvénye lép életbe a középnyugati Iowa államban. A törvény megtiltja az abortuszt, amint a magzat szívműködése kimutatható, azaz a terhesség körülbelül hatodik hete után – akkor, amikor sok anya még nincs is tisztában azzal, hogy gyereket vár.

A szigorú abortusztörvényt Iowa republikánus irányítású állami törvényhozása rendkívüli ülésszakon fogadta el nagyjából egy évvel ezelőtt. A törvényt a helyi választáspártiak és a demokrata törvényhozók is megdöbbenéssel fogadták.

Az abortuszellenes aktivista, Maggie DeWitte számára azonban ez volt élete harca. DeWitte, aki több mint egy évtizede a Pulse Life Advocates helyi életvédő szervezet ügyvezető igazgatója, elmondta, hogy katolikus hitéből merít ihletet. Tinédzserként kezdte az aktivizmust, 16 évesen a Planned Parenthood abortuszklinika előtt imádkozott.

Az iowai republikánus törvényhozók 2018-ban már megpróbálkoztak ugyanezzel az abortusztilalommal, de akadályokba ütköztek – egészen addig, amíg az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2022 júniusában meg nem semmisítette az abortuszhoz való alkotmányos jogot, felülbírálva a Roe kontra Wade ítéletet. 1973-ban Jane Roe álnéven egy nő harmadik lánygyermekével volt várandós, de a terhességet meg akarta szakítani, ami akkor Texasban illegális volt. Az ügyét két feminista ügyvéd karolta fel és vitte bíróság elé. A kilenctagú Legfelsőbb Bíróság akkor nagy többséggel, 7:2 arányban szavazta meg, hogy az Egyesült Államokban alkotmányos jog legyen az abortusz. Az ügy évtizedeken át precedensként szolgált az amerikai joggyakorlatban.

„Őszintén szólva azt gondoltuk, hogy ez nem fog megtörténni, és most itt vagyunk, hétfőn minden kemény munkánk valósággá válik” – mondta DeWitte a Reutersnek irodájából vasárnap, közvetlenül mise után. Bár elégedett az új jogszabállyal, végső célja egy olyan törvény elfogadtatása, amely „minden életet a fogantatás pillanatától kezdve véd”. „Addig nem nyugszunk, amíg minden születés előtt álló testvérünket nem védi törvényünk” – mondta DeWitte.

Ezt is ajánljuk: „Azt mondták, ki kell hordanom, hogy eltemessem” – a republikánusok kénytelenek szembesülni az abortusztilalom szörnyű következményeivel

Sokan a hatodik héten nem is tudják, hogy terhesek

Az új iowai törvény hatálya alá nem tartoznak a nemi erőszak, illetve a vérfertőzés útján létrejött terhességek, valamint ha olyan magzati rendellenesség áll fenn, amelyről az orvos úgy véli, hogy összeegyeztethetetlen az élettel. Lyz Lenz, az Iowa Abortion Access Fund (Abortusz Hozzáférési Alap) társelnöke szerint a legtöbb nő a hatodik hétig nem is tudja, hogy terhes.

A valóság az, hogy a legtöbb nő, aki várandós lesz, a nyolcadik-tizedik hétig nem tudja, hogy terhes. És a nemi erőszak és a vérfertőzés kizárása sem igazán megoldás, mert ezt jelenteni kell, és tudjuk, hogy statisztikailag ez egyszerűen nem történik meg, különösen a fiatal nők esetében, akik nagyon sebezhetők

– mondta Lenz. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma által közzétett adatok szerint Iowában már most is a kevesebb az egy főre jutó szülész-nőgyógyász, mint az ország bármely más államában. Lenz úgy véli, hogy az új törvény még inkább elriasztja az orvosokat attól, hogy Iowában dolgozzanak.

A Johns Hopkins Egyetem által közzétett tanulmány szerint a texasi csecsemőhalandósági ráta 8 százalékkal, 1000 születésre vetítve 5,75-re emelkedett 2022-ben, miután Texas elfogadta az abortusztilalomról szóló törvényt. Az USA többi részén 2 százalékos volt a növekedés, Lenz szerint az új törvény ugyanezt fogja elérni Iowa esetében is.

Az ilyen tiltások nem a csecsemőket mentik meg, hanem valójában megölik az anyákat, megölik a csecsemőket, és megakadályozzák, hogy az emberek hozzáférjenek a szükséges ellátáshoz

– mondta Lenz, aki hozzátette, hogy hétfőtől az Iowai Abortusz Hozzáférési Alapnál továbbra is a megszokott kerékvágásban folyik majd a munka. Megígérte: tovább harcol azért, hogy „visszaszerezzék ezeket a jogokat” – ami valószínűleg azt jelenti, hogy segíteni fognak az ellátásra szoruló iowaiaknak, hogy az államon kívül abortuszhoz jussanak.

Ahogy közeleg a választás, egyre több a dühös ember

Az iowai szenátus maroknyi demokrata törvényhozója számára az egyetlen lehetőség az, hogy novemberben a választásokon harcoljon az új törvény ellen, és több szavazatot szerezzen a nagyrészt vidéki, alig több mint 3 millió lakosú államban. Pam Jochum, Iowa állam szenátusi kisebbségi vezetője szerint a Demokrata Párt jelöltjei most „kopogtatnak az ajtókon”, és egyre több „dühös iowai” embert találnak, akik feldúltak a republikánusok által elfogadott jogszabály miatt, amelybe nem volt beleszólásuk.

„Ha bármelyik iowai egy percig is azt hiszi, hogy ezzel vége a történetnek, akkor téved. Ez tehát csak a kezdet, és mi továbbra is folytatni fogjuk a harcot az iowaiak szabadságjogainak védelmében” – mondta Jochum szombaton a Reutersnek.

Nyitókép (illusztráció): Pexels 

#Külföld#abortusz#törvény#szigorú#iowa#magzat#terhességmegszakítás

Címlapról ajánljuk