Külföld

Börtönt kapott az anya, mert házasságra kényszerítette lányát

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 14:35

Elítéltek egy nő, mert házasságra kényszerítette lányát, akit hat hét házasság után megölt a férje. 

Három évig tartó börtönbüntetésre ítéltek hétfőn Ausztráliában egy anyukát, mert házasságra kényszerítette lányát, akit hat hét házasság után megölt a férje. Ez volt az első alkalom, hogy valakit börtönbüntetésre ítéltek a kényszerházasság ellenes törvény alapján, ami tíz éve lépett életbe Ausztráliában.

A negyvenes évei végén járó Sakina Muhammad Jant még 2019-ben mondták ki bűnösnek abban, hogy házasságra kényszerítette legkisebb lányát, amiért 14 ezer ausztrál dollárt kapott a férjtől. A 21 éves fiatalt először 15 éves korában kényszerítették vallási házasságba, de az két évvel később válással ért véget.

Az ügyben döntő bírónő elmondta, hogy Ruqia Haidari csak a húszas évei végén akart újra megházasodni, és előbb tanulni akart, és karriert építeni. A bíró közölte, elfogadja, hogy Jan, aki 2013-ban menekültként érkezett Afganisztánból, ahol egy ott üldözött kisebbség tagjaként élt, úgy gondolta, hogy lánya érdekeit tartja szem előtt, de „valójában nem azt tette”.

Jan teljesen figyelmen kívül hagyta lánya kívánságait, aki többször is jelezte, hogy nem akar megházasodni, és végül édesanyja „elviselhetetlen nyomására” egyezett bele a megszervezett házasságba – közölte a bíró.

Haidari a rövid házasság alatt elutasította férje szexuális közeledéseit, férje pedig egy nappal azelőtt, hogy elvágta volna a torkát egy konyhakéssel, arra panaszkodott a családjának, hogy felesége sokáig alszik, nem főz, és nem takarít. A férfi jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti a gyilkosság miatt.

A bíró közölte, elfogadja, hogy Jan – akit 13 évesen kényszerítettek házasságra, és nem végzett semmilye iskolát – úgy gondolta, hogy helyesen döntött, de „nyilvánvalóvá kell tenni mindenkinek az országban, hogy a kényszerházasság törvényellenes”. A nőnek a három évig tartó börtönbüntetésből csak egy évet kell rácsok mögött töltenie, a hátralévő két évet feltételes szabadlábon töltheti.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Unsplash

#Külföld#kényszerházasság#ausztrália#börtönbüntetés#anya

Címlapról ajánljuk