Külföld

Jelentősen nőtt Kamala Harris támogatottsága

rtl.hurtl.hu

2024. július 28. 21:39

Joe Biden visszalépése után alelnökének, Kamala Harrisnek a támogatottsága nőtt, Donald Trump népszerűsége viszont csökkent.

Joe Biden visszalépése, majd jelenlegi alelnöke, Kamala Harris várható indulása az elnöki posztért alaposan felkavarta a Donald Trump elleni merényletkísérlet miatt egyébként sem nyugodalmas amerikai elnökválasztási kampányt. Már a legutóbbi közvélemény-kutatások is biztatók lehettek a demokratáknak, de a legfrissebb felmérésekben tovább növelte előnyét.

Kamal Harris népszerűsége ugyanis 43 százalékra emelkedett az egy héttel ezelőtti 35 százalékról 

– derül ki az ABC News/Ipsos július 26-27-én végzett közvélemény-kutatásából. Az 1200 amerikai felnőtt bevonásával készült felmérésből az is látszik, hogy Harris valamelyest javított a saját megítélésén. A megkérdezetteknek 42 százalékának volt kedvezőtlen a megítélése az alelnökről, szemben a korábbi 46 százalékkal.

Az amerikaiak szűk többsége, 52 százaléka szerint ő az alkalmas a demokraták jelöltjének, népszerűsége főleg a pártnélküliek körében ugrott meg. Donald Trump volt amerikai elnök népszerűségi mutatója ezzel szemben a felmérés szerint 36 százalékra csökkent, ami elmarad a közvetlenül a merényletkísérlete és a republikánus nagygyűlés után mért 40 százaléktól.

Korábban a Fókusz riportjában arról számolt be, hogy Harrisnek sikerülhet, ami Hillary Clintonnak nem ment, és ő lehet az első nő, aki az Egyesült Államok elnöke lesz. Igaz, ehhez még az is kell, hogy elnökjelöltté válassza a Demokrata Párt.


Hiába szavazott Donald Trumpra 2,8 millióval kevesebb amerikai 2016-ban, mint Hillary Clintonra, mégis a republikánus jelölt lett az elnök. Mindez az egyedi amerikai elnökválasztási rendszernek köszönhető, amiben néhány államon és pár tízezer szavazaton múlhat, hogy ki kerül a Fehér Házba. Ebben a cikkünkben megmutatjuk, hova kell figyelni idén novemberben: melyik az a néhány állam, amin a mostani amerikai elnökválasztás eredménye múlik.

Nyitókép: Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje beszél az Amerikai Tanárok Szövetségének 88. országos gyűlésén Houstonban 2024. július 25-én. Fotó: Tony Gutierrez / MTI / AP

 

#Külföld#Kamala Harris#joe biden#donald trump#népszerűség#közvélemény-kutatás#ipsos#felmérés#amerikai elnökválasztás 2024

Címlapról ajánljuk