Külföld

Kamala Harris úgy kellett a demokratáknak, mint egy falat kenyér, Donald Trump pedig kezdhet aggódni

rtl.hurtl.hu

2024. július 23. 19:58

Legalábbis ez derül ki a demokraták elnökjelöltváltása utáni első közvéleménykutatásokból: Joe Biden visszalépése komoly előnyhöz juttathatja a pártot.

Úgy néz ki, hogy Joe Biden visszalépésével megoldódott az amerikai Demokrata Párt egyik legnagyobb problémája a novemberi választásokhoz vezető úton, írja a Newsweek. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ugyanis Kamala Harris jelöltsége életet lehelt a párt támogatásába, akik különösen rossz helyzetben voltak a Donald Trump elleni merényletkísérlet óta.

A Morning Consult felmérése szerint már a demokrata szavazók 28 százaléka mondja azt, hogy „izgatott” a választások miatt: ez egy szinte egyik pillanatról a másikra történő öt százalékos emelkedést jelent.

Drasztikusabban csökkent viszont azon demokraták száma, akik „aggódnak” a választások miatt. Míg július közepén 48 százalék volt az arányuk, a jelöltcsere után már csak 25 százalék. A „frusztráltak” aránya 40 százalékról 17 százalékra csökkent, a „mérgeseké” pedig 25-ről kilencre.

Az is kiderült: a demokraták fellelkesülésével párhuzamosan a republikánus párti szavazók egyre inkább elvesztik érdeklődésüket a választásokkal kapcsolatban.

A jelöltcsere előtt a republikánusok 55 százalékát „érdekelte” a 2024-es elnökválasztás, most már csak 41 százalékukat. Ami még különösen fontos, az az, hogy Harris a jelek szerint sokkal népszerűbb a fekete, illetve a fiatal szavazók körében, mint Biden volt – egyes spekulációk szerint ez a két demográfiai csoport döntheti el a választás kimenetelét.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be: az elmúlt 60 éveben nem volt olyan, hogy néhány hónappal a választások előtt lép vissza az elnökjelölt, Biden mégis ezt lépte meg. Rajnai Gergely politikai elemző szerint a demokraták inkább a belpolitikára fognak koncentrálni, mert azzal nyerhetnek több szavazatot. Közben a republikánusok jelöltje, Donald Trump jó esélyekkel indul. Az ellene elkövetett merénylet sokkal népszerűbbé nem tette, de aktivizálta a szavazótáborát.


Simonyi András, volt washingtoni nagykövet a Reggeliben arról beszélt: az izgalmas kérdés szerinte az, hogy ki lesz ezután az alelnök. Kiknek van esélye? Mire építette fel kampányát Donald Trump, és mennyiben változott meg ez azután, hogy Biden visszalépett. Milyen kérdések dönthetnek a választásban?


Nyitókép: RTL

#Külföld#usa#választás#elnök#Kamala Harris#joe biden#donald trump#közvéleménykutatás#elnökjelölt#demokrata

Címlapról ajánljuk