Külföld

Külföldiek felelhetnek a franciaországi vasútszabotázsért

rtl.hurtl.hu

2024. július 27. 19:46

Nem kizárható, hogy külföldi közreműködéssel történt a francia vasúthálózat ellen elkövetett szabotázs, mondta a francia belügyminiszter.

Nem kizárható, hogy külföldi közreműködéssel történt a francia vasúthálózat ellen elkövetett szabotázs, amely az olimpiai játékok nyitónapján okozott káoszt a vasúti közlekedésbe, jelentette ki szombaton Gérald Darmanin francia belügyminiszter Párizsban az MTI szerint.

A péntek hajnalban elkövetett támadások károkat okoztak a Párizst Lille-lel, Bordeaux-val és Strasbourggal összekötő vasútvonalakon, az elkövetők jelzőberendezéseket és kábeleket rongáltak meg és tüzet okoztak. Az állami vasút (SNCF) közlése szerint a Párizs-Marseille vonalon sikerült meghiúsítani egy újabb támadást.

„Ki a felelős? Függetlenül attól, hogy a támadást belföldről vagy külföldről rendelték meg, még túl korai lenne erről nyilatkozni” – mondta a francia belügyminiszter a France 2 televíziónak, és hozzátette: az eddigi vizsgálatok alapján valószínű, hogy hamar megtalálják a felelősöket.

Két biztonsági forrás szerint a kezdetben baloldali militánsokra vagy környezetvédelmi aktivistákra gyanakodtak, de erre utaló bizonyítékok egyelőre nincsenek. Az állami vasúttársaság közölte, hogy az olimpiai csapatok utazása biztosított. Patrice Vergriete emlékeztetett arra, hogy a támadások miatt százezren nem tudtak vonatra szállni, és további 150 ezer ember vonata késett, de végül mindenki eljutott célállomására.

Nyitókép: Umit Donmez / Anadolu via Getty Images

#Külföld#párizs#vasút#szabotázs#olimpia#nyomozás#belügyminiszter

Címlapról ajánljuk