Külföld

Párizsi olimpia: összehangolt szabotázsakció a francia szupergyorsvasút hálózata ellen

rtl.hurtl.hu

2024. július 26. 10:23

„Masszív támadás” történt a TGV francia gyorsvasúthálózat ellen, pár órával az olimpia megnyitója előtt. 

„Masszív”, a „hálózat megbénítását célzó” támadások történtek péntekre virradó éjszaka a TGV francia gyorvasúthálózat ellen – közölte a francia állami vasúttársaság. Az SNCF közlése szerint 

Párizstól nyugtra, északra és keletre történtek gyújtogatások, amivel különböző műszaki eszközöket akartak megrongálni. Egy negyedik, délen megkísérelt támadást sikerült meghiúsítani.

Az AFP francia hírügynökségnek egy, az ügyben indított nyomozást ismerő forrás arról beszélt, hogy összehangolt szabotázs történt.  

Az SNCF közlése szerint rengeteg járatot törölni kellett, és az állami vasúttársaság azt kérte az utasoktól, hogy ne menjenek ki a vasútállomásokra, illetve aki teheti, inkább halassza el utazást. A vasúttársaság elnökének közlése szerint 

nyolcszázezer utas érintett az akcióban. A javítások az SNCF közlése szerint még a hétvégén is tartani fognak. 

A Párizsba érkező és onnan induló Eurostar vonatok is érintettek, több járatot töröltek, mások jelentős késésekkel közlekednek.

Patrice Vergriete francia közlekedésügyi miniszter „összehangolt rosszindulatú cselekményekről” beszélt. Mint mondta, az akció még a hétvégén is súlyos fennakadásokat fog okozni a francia vonatközlekedésben.

Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget a támadásokért, és annak indítékát sem lehet tudni. A gyújtogatások pár órával az olimpia megnyitója előtt történtek. A francia sportügyi miniszter a BFMTV-nek nyilatkozva az olimpiával hozta kapcsolatba a szabotázsakciót, közölve, hogy az egy Franciaország elleni akciónak tekinthető, amivel „a saját csapatod, a saját országod ellen játszol” – írta a CNN.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a héten megerősítette, hogy a biztonsági erők elfogták „a szélsőjobb egyik tagját”, aki az olimpiai lánggal való futás alatt akart elkövetni erőszakos cselekményt.

Nyitókép: Az új TGV M nagysebességű személyvonat továbbfejlesztett változata, a TGV INOUI 2025 a bemutatójára érkezik a francia nemzeti vasúttársaság, az SNCF párizsi központi szerelőcsarnokába (TSEE) 2023. október 6-án. Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez

 

#Külföld#franciaország#párizs#olimpia#vasút#támadás#szabotázs#gyújtogatás#tgv

Címlapról ajánljuk