Külföld

Kiesett az ablakon, meghalt a neves orosz közgazdász

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 25. 9:16

Valentina Bondarenko hétfő este zuhant ki lakása ablakán, a neves orosz közgazdász életét vesztette.

Folytatódni látszik a groteszk orosz halálozási sorozat: újabb neves közéleti szereplő lelte halálát lakása ablakából kizuhanva.

Ezúttal Valentina Bondarenko, neves orosz közgazdász, az Orosz Tudományos Akadémia közgazdasági intézetének vezető kutatója vesztette életét. 

A 82 éves nő moszkvai lakása ablakából esett ki hétfőn, sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a helyszínre érkező mentők nem tudták megmenteni az életét, írja a Newsweek, a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése alapján.

Bondarenko halálának körülményeit az orosz hatóságok vizsgálják, előzetesen annyit közöltek, hogy nem merült fel bűncselekmény gyanúja, az idős akadémikus ráadásul hosszú ideje betegeskedett. 


Bondarenko 1988 óta dolgozott az Orosz Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetében, 1991-ben diplomázott a Szovjetunió Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetében, politikai gazdaságtan szakon védte meg disszertációját. 1993-tól a Nemzetközi N.D. Kondratyeva Alapítvány igazgatója volt, írja a Vedemosti.  

Bondarenko politikai, gazdasági és ideológiai problémák kutatásával foglalkozott. Emellett a termelés, az elosztás, a csere és a fogyasztás közötti kapcsolat hatékony mechanizmusának kialakításán, valamint Oroszország és a világ gazdaságának stratégiai fejllesztésén is dolgozott. A közgazdász akadémiai pályafutása során több mint 220 művet publikált orosz és külföldi szaklapokban.  A közgazdasági tudományok kandidátusaként számos folyóirat szerkesztőbizottságának tagja volt, tanított, és tagja volt az Írószövetségnek is, írja a MoskvichMag.

Az Ukrajna elleni totális invázió kezdete óta egy sor prominens orosz cégvezető és közéleti személyiség vesztette hasonlóan gyanús körülmények között életét, az ezeket listázó Wikipedia oldal szerint több mint ötven ilyen halálesetről lehet beszélni.

Nyitókép: Inecon

#Külföld#oroszország#halál#ablak#kiesett#valentina bondarenko#közgazdász#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk