Külföld

Már Szudzsa városát is elfoglalták az Oroszország területére benyomuló ukrán erők

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 16. 8:30

Az ukránok eddig 82 települést és 1150 négyzetkilométernyi területet foglaltak el Oroszországban.

Az ukrán erők teljesen elfoglalták a dél-oroszországi Kurszki területen fekvő Szudzsa városát – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka a Telegram-csatornáján azt jelentette be, hogy Ukrajna katonai közigazgatási hivatalt létesített a kurszki területen. Ez a katonai intézmény intézi a hadsereg folyó logisztikai ügyeit, de a feladata a biztonság szavatolása is. 

Szudzsa jelentőségét egyebek között az adja, hogy ott található az egyetlen tranzitállomás, amelyen Oroszország még földgázt szállít Európába a nyugat-szibériai földgázmezőkről, Ukrajnán át.

Az ukrán elnök által közzétett videofelvételen Szirszkij vezérezredes azt is mondta, hogy az ukrán erők 35 kilométert nyomultak előre a Kurszki területen a betörés kezdete óta. A parancsnok közölte: az ukránok 82 települést és 1150 négyzetkilométernyi területet foglaltak el.

Felhatalmazták Ukrajnát

Dmitrij Polanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese szerdán az ENSZ-ben tagadta, hogy Ukrajna 1000 négyzetkilométernyi orosz területet foglalt volna el. Szerinte Kurszkban terrorista szabotázscsoportok betörése folyik, tehát nincs olyan, hogy frontvonal.

A brit sajtó szerint az ukrán hadsereg Nagy-Britannia által szállított Challenger 2 nehéz harckocsikat is bevet az oroszországi akciókban. A brit védelmi minisztérium ezt nem erősítette meg, de azt megjegyezték, hogy Ukrajnának joga van védekezni „a törvénytelen orosz támadásokkal szemben, ami nem zárja ki az Oroszország területén folyó hadműveleteket sem”.

A The Times című brit napilap szerint Ben Wallace volt védelmi miniszter hivatali idejében már felhatalmazta Ukrajnát, hogy Oroszországon belüli célpontokat támadjon minden London által szállított fegyverrel, kivéve a Storm Shadow hosszú hatótávolságú rakétákat.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön a kurszki behatolás miatt ismételten tárgyalásra szólította fel a feleket a Rosszija orosz állami televíziónak adott interjúban. Fehéroroszország a múlt héten megerősítette Ukrajnával közös határát, azzal vádolva meg Kijevet, hogy a betörés során megsértette a légterét.

Nyitókép: Lángoló autó mellett halad el egy ukrán harckocsi az ukrán-orosz határ mentén elterülő Szumi területen, a határ közelében – Fotó: Jevhen Maloletka/MTI/AP

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#támadás#vlagyimir putyin#Volodimir Zelenszkij

Címlapról ajánljuk