Külföld

Oroszországban egyre többen hibáztatják Vlagyimir Putyint az ukrán betörés miatt

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 3. 7:35

Szkeptikusabbá vált az orosz társadalom egy része a háború sikerességét tekintve, sőt egyes régiókban magát Vlagyimir Putyint teszik felelőssé, amiért a kurszki régióban területeket foglalt az ukrán hadsereg – derült ki az orosz közösségi oldalak elemzéséből. Különösen azokon a területeken romlott az orosz elnök megítélése, ahol a legtöbb katonát toborozták, márpedig ez az utánpótlás biztosítása szempontjából kulcsfontosságú lehet. Az elégedetlenség viszont nem biztos, hogy tartós lesz: Jevgenyij Prigozsin puccskísérlete idején is sokan bírálták a vezetést, de a Wagner-vezér bukása után hamar visszaállt a régi rend.

Oroszországban egyre többen ítélik meg negatívan Vlagyimir Putyin tevékenységét azóta, hogy az ukrán csapatok néhány héttel ezelőtt benyomultak az ország területére – állítja a FilterLabs nevű cég, amely a közösségi média és más internetes bejegyzések elemzésével követi az uralkodó attitűdöket.

Az elemzés szerint sok felhasználó fejezte ki elégedetlenségét, és 

egyre gyakrabban jelenik meg az a vélemény a különböző felületeken, hogy az ukrán betörés az orosz elnök kudarca is 

– derült ki a New York Times cikkéből. 

Ukrajna augusztus elején indított váratlan támadást a kurszki régióban az orosz erők ellen, azóta pedig Kijev állítása szerint több mint ezer négyzetkilométernyi területet foglaltak el. Mint megírtuk, az offenzíva egyik célja, hogy valamennyire enyhítsenek a donbaszi fronton, de az elemzők szerint ezt nem sikerült elérni, mert az oroszok inkább más területekről csoportosítottak át erőket. A támadás viszont jó hatással volt az ukrán katonák moráljára, miközben rontotta az oroszokét, az ország támogatói pedig egyértelművé tették, hogy továbbra is kiállnak Kijev mellett. 

Azáltal, hogy a háború Oroszország területét is érinti, az ottani lakosság egy kisebb része is szembesül a harcok szörnyűségeivel, eddig például több százezer embert kellett kitelepíteni. 

A FilterLabs elemzése, amelyben a támadás megítélését igyekeztek bemutatni, azért hiánypótló, mert Oroszországban nehéz pontosan felmérni a lakosság véleményét – a válaszadók általában olyan feleleteket adnak, amilyeneket a hatalom elvár. Az elemzőcég éppen ezért nyomon követi a közösségi oldalakon és a hírsite-okon megjelenő kommenteket, ezeket pedig számítógép segítségével összesíti. 

A háború kitörése óta Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban alapvetően pozitív volt a hozzáállás, ez azonban tavaly kissé megváltozott, amikor Jevgenyij Prigozsin, az orosz félkatonai erők (Wagner-csoport) vezetője puccskísérletet hajtott végre. 

Viszont ennél még drasztikusabban változott a közhangulat azokban a napokban, amikor az ukrán csapatok betörtek a kurszki régióba.

„Vlagyimir Putyin reakcióját a behatolásra a legjobb esetben is elégtelennek, legrosszabb esetben pedig megalázónak érezték” – mondta Jonathan Teubner, a FilterLabs vezérigazgatója.

Az orosz elnökhöz való hozzáállás továbbra is pozitívabb viszont Moszkvában, ahol az állam szigorúan felügyeli a sajtót és a nyilvános vitákat. Vlagyimir Putyin megítélése ugyan a fővárosban is romlott, de nem olyan mértékben mint az ország többi részén: az elemzés szerint ugyanis Oroszország külső régióiban egyre nő a Kremllel kapcsolatos csalódottság.

Amerikai tisztviselők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy nem lehet tudni, mennyire lesz tartós a kiábrándulás. 

Jevgenyij Prigozsin bukott akciója után például viszonylag gyorsan visszaállt az orosz elnök iránti szimpátia. 

A toborzást viszont nagyban nehezítheti a közhangulat romlása – áll a New York Times cikkében. 

„Nehéz meghatározni az ukrán ellentámadás hatását, de az nyilvánvaló, hogy sokakat sokkolt, Putyin számára pedig kínos volt” – mondta Jonathan Teubner, aki szerint a Kreml leginkább figyelemeltereléssel tud küzdeni a rossz hírekkel szemben. 

Az elemzés szerint az orosz elnök megítélése különösen azokban a régiókban romlott, ahonnan a legtöbb katonát toborozták. „Ha Vlagyimir Putyin presztízse és népszerűsége csökken ezeken a kulcsfontosságú helyeken (különösen, ha az oroszok úgy érzik, hogy a háború rosszul megy), a Kreml nehezebben tudja pótolni az emberi veszteségeket” – közölte a FilterLabs.

Az orosz állam ezért az ukrán ellentámadás után propagandakampányt indított a határmenti területeken, ezekben pedig azt hangoztatták, hogy Ukrajna az orosz népnek akar ártani a „pszichológiai műveletekkel”.  

A helyi sajtótermékekben a Kreml üzenetei mellett megjelentek betörésről szóló információk is: a FilterLabs vezetője szerint ezúttal is a Szovjetunióban használt „rohadt heringként” ismert technikát alkalmazták, azaz a rossz híreket propagandába csomagolták.

Nyitókép: Vyacheslav Prokofyev/Sputnik/Reuters

#Külföld#orosz-ukrán háború#kurszk#támadás#offenzíva#ma

Címlapról ajánljuk