Külföld

Az ukrán támadás után eljött az új valóság ideje Oroszországban

Kovács IstvánKovács István

2024. augusztus 22. 14:44

Hónapok telhetnek el, mire a Kreml felszámolja az ukrán betörést Oroszország területén. A putyini propaganda már elkezdte kondicionálni erre a lakosságot, miközben erőket vonnak össze ahhoz, hogy legalább megállítsák az ukrán előretörést.

Több mint két hét kellett ahhoz, hogy az oroszok le tudják lassítani a Kurszk közelében indított ukrán támadást. Vlagyimir Putyin orosz elnök határozott választ ígért, eddig azonban az erőik arra voltak elegendőek, hogy lassítsák a betörést, arra eddig esélyük sem nyílt, hogy kiverjék onnan a behatolókat. Sőt, az ukrán akció megmutatta, hogy az oroszoknak mekkora hiányosságaik vannak a hírszerzést tekintve. Ráadásul egy komoly fiaskót is elkönyvelhettek: az ukránok hónapok óta azt hangoztatták, hogy támadást várnak Szumi közelében és csapatösszevonásokba kezdtek a térségben, az oroszok pedig elhitték, hogy ezért van egyre több katona és hadieszköz a határ túloldalán, miközben az ukránok támadásra készültek.

Kijev offenzívájának egyik célja, hogy valamennyire enyhítsen a donbaszi fronton a csapatait terhelő nyomáson, de az elemzők szerint ezt nem sikerült elérniük, mert más területekről csoportosítottak át erőket az oroszok. Jelenleg a front csendes részeiről vontak el tapasztalt egységeket, amelyekből csapásmérő erőket tudnak összeállítani – magyarázta Dmitrij Kuznyec, a Meduza orosz független hírügynökség katonai elemzője beszélt. Herszontól például a Fekete-tengeri tengerészgyalogságot irányították át. A szakértők szerint némi sikert el is értek, mert annyira lelassult az ukrán csapatok előrenyomulása, hogy már nem veszélyeztet olyan stratégiai pontokat, mint például a kurszki atomerőmű. 

Az oroszok a New York Timesnak nyilatkozó elemzők szerint megpróbálják a tüzérségi és légi fölényület kihasználva lassan felőrölni az ukrán dandárokat. Ehhez azonban több hónap kell. Addig is viszont a donbaszi fronton előrehaladást értek el az oroszok, így kétséges, hogy az ukránoknak mennyire érte meg a legújabb kurszki csata. Az elemzők szerint a háború  kiterjesztése új területekre idővel a nagyobb erőforrásokkal rendelkező oldalnak, vagyis a háromszoros népességgel és a nagyobb ipari bázissal rendelkező Oroszországnak kedvez.

Szorongó oroszok

A támadás politikai és társadalmi következményeiről szokatlan módon nyilatkozott a külföldre menekült orosz hírportálnak, a Meduzának két Kreml-közeli forrás is. „Először nem volt világos, mekkora a támadás mértéke, most hogy már tudjuk, a regionális központokat nem érik el, némileg fellélegeztünk. Egyszerűen elmúlt a kezdeti sokk, ugyanakkor az, hogy az ukránok orosz településeket foglaltak el, rendkívül kellemetlen fejlemény” – mondta egyikük.

Az orosz propaganda új sebességre kapcsolt az ukrán támadás után, eljött az új valóság ideje
Fotó: Reuters/Yan Dobronosov


„Ha Ukrajna azt remélte, hogy a támadás okozta sokk hatására az oroszok elveszítik a hitüket a háború kilátásaiban, akkor ez nem történt meg” – ezt már Vaszilij Kasin, a moszkvai állami közgazdasági egyetem politológusa mondta a NYT-nak. „Sokkal valószínűbb, hogy dühhöz vezet, és annak elfogadásához, hogy a háború elkerülhetetlen volt” – tette hozzá.

A Társadalmi Vélemény Alapítvány, a FOM közelmúltban végzett felmérése szerint az oroszok körében 6 százalékkal, 45 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint „szorongó hangulat uralkodik a társadalomban”. A Kreml magasnak tartja ezeket az adatokat, ugyanakkor a Meduza forrása nyugalomra intett. Úgy fogalmazott, „az ilyen sokkszerű események után mindig nőnek az ilyen értékek, vannak kiugrások [a mutatókban], aztán az emberek hozzászoknak. Mi történt a Prigozsin-lázadás, a mozgósítás és a háború kitörésekor? Egy idő után a többség megnyugodott” – mondta, bár azt is hozzáfűzte, „ha a háború véget érne, mindenki jobban érezné magát”.

Új normalitás, új valóság

Annak érdekében, hogy a hangulat gyorsabban „lecsillapodjon”, a Kreml a propagandát hívta segítségül, hogy felkészítse a lakosságot az „új valóság” és az „új normalitás” melletti életre. 

Az új valóság így néz ki: Az ellenség valóban betört orosz területre, de közelgő vereséggel néz szembe, azonban a területek visszaszerzése időbe telik; az embereknek várniuk kell. Mindeközben arra kérik az embereket, hogy „a negativitást és a sokkot fordítsák pozitív irányba”, azaz vegyenek részt a kurszki régiónak szánt segélyek gyűjtésében.

Az elnöki adminisztráció már „ajánlotta”, hogy a regionális hatóságok ebbe az irányba mozduljanak, szervezzék meg a gyűjtést. Van, ahol felajánlják, hogy átutalják egy napi bérüket.  Ez persze csak elméletileg önkéntes, inkább erősen ajánlott, vagy kötelező. 

Világos, ha a főnökök azt mondják, az állami alkalmazottak teljesítik a „kérést”. De például itt minden tisztán önkéntes 

– mondta egy magas rangú regionális tisztviselő, aki névtelenséget kérve beszélt a Meduzának. Információi szerint több orosz állami cégnél is hasonló „felajánlások” vannak.

Az új normalitáshoz hozzátartozik, hogy hiába van háborús helyzet a kurszki régióban, a terület kormányzójának a választását megtartják. Ebben az orosz adminisztrációnak már komoly tapasztalata van, Donbaszban is hasonló körülmények között tartottak választást, igaz, az egyszerűsíti a helyzetet, hogy Moszkvában már előre tudják, ki lesz a győztes. Ugyanakkor ez az egész színjáték rendkívül fontos a putyini diktatúra számára. Az előrehozott választás – jelenleg ideiglenes kormányzó regnál – elhalasztásáról már felreppentek pletykák, azonban ez azt jelenthetné, hogy az egész régió veszélyben van, talán már fel is adták. Ezt Moszkva mindenképpen cáfolni akarja a szavazással.

Újabb mozgósítás, vagy inkább menjenek a sorozottak?

A Meduza szerint az ukrán támadás sikere rávilágított arra, hogy az orosz hadsereg komoly emberhiánnyal küzd és emiatt újabb mozgósítás jöhet. A Bloomberg forrásai szerint akár még a kurszki orosz offenzíva elindítása előtt, ami azt jelenti, hogy pár hónapon belül megtörténhet. Ezt azonban a gazdasági szereplők és a kormány tagjai közül többen ellenzik. A Kreml-közeli forrásuk azt mondta, hogy az eddiginél is komolyabb munkaerőhiánnyal kell akkor szembenézni, ráadásul nem is biztos, hogy sikeres lenne, mert többen inkább elmennének az országból, vagy elbujdosnának.

Az orosz propaganda új sebességre kapcsolt az ukrán támadás után, eljött az új valóság ideje
Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov


Amennyiben ezt nem lépik meg, akkor a propaganda által hangoztatott „új normalitás” jegyében szakíthatnak azzal a Putyin által hangoztatott tétellel, hogy az Ukrajna elleni hadműveletekben kizárólag önkéntesek vesznek részt. Akhmat zászlóalj parancsnoka, Apti Alaudinov – aki jelenleg tulajdonképpen a régiós hadműveleteket irányítja – azt mondta nemrég, hogy is a sorkatonák bevetésének szükségességéről beszélt. „Ez is az új normalitás részeként jelenik meg. Mivel az ellenség hozzánk érkezett, a sorkatonáknak kell részt venniük a visszaverésben” – mondta az egyik forrás. Ha ez megtörténik, akkor a Kreml-propaganda újabb feladatot kap: megmagyarázni az embereknek, a gyerekeik a sorkatonai szolgálatról miért hullazsákban érkeznek haza.

Nyitókép: Reuters/Kremlin/Sputnik/Gavriil Grigorov

#Külföld#orosz-ukrán háború#kurszk#ukrajna#sorozás#kreml#vlagyimir putyin#ma

Címlapról ajánljuk