Külföld

Már több mint negyven „problémás” medvét lőttek ki Szlovákiában

rtl.hurtl.hu

2024. július 24. 7:48

Szlovákiában már 41 medvét lőttek ki, mert veszélyt jelentettek az emberekre. 

Július közepéig már 41 „problémás” medvét lőttek ki Szlovákiában – írta a hvg.hu, a szlovák természetvédelmi hivatal bejelentésére hivatkozva. A szervezet szóvivője közölte, hogy olyan medvékről van szó, amelyek már nem féltek az emberektől, ezért veszélyt jelentettek az emberek életére, testi épségére és vagyonára. Hozzátette, hogy a medvék kilövéséről csak alapos vizsgálat után döntenek.

Idén egymás után érkeztek a hírek medvetámadásokról Szlovákiából. Március közepén egy fehérorosz nőt kergetett halálba egy medve az Alacsony-Tátrában, áprilisban egy idősebb férfi súlyosabb, egy másik könnyebb sérüléseket szenvedett egy medvetámadásban, majd Gerebesen egy túrázó önkéntes tűzoltóra támad medve.

Március közepén rendkívüli állapotot hirdettek a szlovákiai Liptószentmiklóson, miután egy medve öt embert, köztük egy tízéves kislányt karmolt, illetve harapott meg. Az állatot később ki is lőtték:


Március elején pedig egy erdészre és 13 éves fiára támadt rá egy medve mert nem vették észre a nagy hóban, hogy egy medveodú közelében voltak. Miután a gyerek elesett futás közben, az erdész puskájával megsebesítette az állatot, így menekültek meg:


A Híradó négy év már arról számolt be, hogy annyira elszaporodtak a medvék Szlovákiában, hogy már veszélyben vannak a turisták a Magas-Tátrában. A helyiek akkor azt kérték a kormánytól, hogy lazítsanak a természetvédelmi törvényen, hogy kilőhessék a túlszaporodott állatokat.


Nyitókép: Gyerekek játszanak egy medve szobornál, az Ótátrafüred (Starý Smokovec) fölött található 1285 méter magasan fekvő Tarajkán. Fotó: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

#Külföld#szlovákia#medvetámadás#kilövés

Címlapról ajánljuk