Külföld

Barnamedve támadt túrázókra Szlovákiában

rtl.hurtl.hu

2024. április 14. 20:27

Egy idősebb férfi több súlyos sérülést szenvedett, főleg az arcán, a két áldozatot helikopterrel szállították őket kórházba. 

Barnamedve támadt vasárnap két túrázóra a szlovákiai Polyána hegység természetvédelmi területén – írta az MTI, a SOPSR állami természetvédő szervezet szóvivőjére hivatkozva. Két férfi volt az áldozat, akik a szóvivő közlése szerint letértek a kijelölt túraösvényről, és hozzátette: „Arcukon, kezükön, illetve lábukon szerzett sérülésekkel szállították őket helikopteren Besztercebánya kórházába"

A besztercebányai kórház szerint az idősebb férfi több súlyos sérülést szenvedett, elsősorban az arcát kellett műteni. A fiatalabb férfi egy kevésbé súlyos vállsérüléssel úszta meg a támadást.

Hivatalos adatok szerint Szlovákiában mintegy 1200 medve él a vadonban. Az emberek és a medvék együttélése ugyanakkor politikai kérdéssé is vált Szlovákiában. A jelenlegi pozsonyi kormány jelentős mértékben enyhíteni akarja a medvék kilövésének szigorú feltételeit – írta az MTI.

Márciusan rendkívüli állapotot hirdettek a szlovákiai Liptószentmiklóson, miután öt embert, köztük egy tízéves kislányt karmolt, illetve harapott meg egy medve:

Az emberekre támadó medvét később kilőtték, de április elején újabb medvetámadások történtek a környéken.

Tavaly márciusban egy medve egy erdészt és a fiát vett üldözőbe, mert nem vették észre a nagy hóban, hogy egy medveodú közelében voltak. Miután a gyerek elesett futás közben, az erdész puskájával megsebesítette az állatot, így menekültek meg:

Tavaly áprilisban Olaszországban történt halálos medvetámadás. Erdőben futott egy fiatal férfi, amikor rárontott legalább egy medve. Holttestét keresőkutyák segítségével találták meg:

Nyitókép: Illusztráció: egy barnamedve (Ursus arctos) a Hargita megyei Szent Anna-tó felé vezető úton, a Kovászna megyei Sepsibükszád közelében 2023. július 22-én. Fotó: MTI/Kátai Edit

 

#Külföld#medve#medvetámadás#szlovákia

Címlapról ajánljuk