Külföld

Újabb medvetámadások voltak Szlovákiában, ahol már kilőttek egy emberekre rontó állatot

rtl.hurtl.hu

2024. április 1. 20:25

Kirándulókra és egy gombászra támadt medve a hétvégén Szlovákiában, majd lövéstől sérülten egy vadásznak is nekiment.

Két újabb medvetámadás történt az észak-szlovákiai liptószentmiklósi járásban a hét végén azután, hogy múlt kedden azonosítottak, majd kilőttek egy barnamedvét, amely előzőleg öt embert megsebesített ugyanezen járás egyik lakott területén – jelentette hétfőn a TASR szlovák állami hírügynökség az MTI szerint.

A Pravda.sk hírportál beszámolója szerint barnamedve rontott rá kirándulókra a Tátra lábánál fekvő Pribilina (Pribylina) község közelében vasárnap késő délután, miután előző nap egy gombászt ért támadás a környéken.

A vasárnapi támadásban megsebesült a lábán egy kutyával túrázó középkorú házaspár férfi tagja, aki aztán feleségével együtt egy közeli kunyhóba tudott menekülni a medve elől, és hívta a rendőrséget. A rendőrök a mentőket és az ilyen esetekre szakosodott környezetvédelmi akciócsoportot (SOP) is riasztották. A férfit könnyebb sérüléssel kórházba szállították, ahonnan ellátását követően hazaengedték.

Szombaton egy gombászra támadt medve. A férfi elmondása szerint a Felsőosztorány község feletti, sűrű aljnövényzetű erdőt járva találkozott egy barnamedvével, amely rárontott, a férfi azonban pisztolyával rálőtt és megsebesítette.

Az esethez riasztott medveelhárítók vadászok segítségével átkutatták a területet, és rátaláltak a medvére, amely aztán az egyik vadászt is megtámadta. Miután rálőttek, a vadállat elmenekült a sűrű erdőbe, ahol nyoma veszett.

Ugyancsak a liptói járásban történt múlt kedden, hogy kilőtték azt a barnamedvét, amely lakott területre tévedve március 17-én Liptószentmiklóson megsebesített öt embert. A 10 és 72 év közötti áldozatok harapásokat és karmolásokat szenvedtek, egyikük csaknem elvesztette az egyik szemét.


Nyitókép: MTI/Balázs Attila

#Külföld#medve#támadás#gombász#liptószentmiklós#tátra

Címlapról ajánljuk