Külföld

Ömlik a pénz a demokratákhoz Joe Biden visszalépése után

rtl.hurtl.hu

2024. július 22. 7:31

Rekordot ért el az ActBlue demokrata adománygyűjtő oldal, miután Joe Biden bejelentette visszalépését az elnökjelöltségtől.

A demokrata választók a pénztárcájukkal kezdtek el szavazni vasárnap, miután Joe Biden amerikai elnök bejelentette visszalépését az elnökválasztástól, és rekordmennyiségű pénzt adományoztak a demokratáknak.

Az ActBlue című demokrata adománygyűjtő oldal közlése szerint 27,5 millió dollár (9,8 milliárd forint) érkezett hozzájuk a Biden bejelentése utáni első öt órában, majd New York-i idő szerint este 9 órára ez már 46,7 millió dollárra (16,6 milliárd forint) nőtt. 

A New York Times cikke szerint ez végül több mint ötvenmillió dollárra (18 milliárd forint) nőtt.

Az adománygyűjtő oldalnak az idei elnökválasztás alatt még soha nem adtak ilyen sok pénzt egy nap alatt, mint Biden visszalépése után, és történelmének harmadik legsikeresebb adománygyűjtő napja volt – írta a Times. A lap cikke szerint eddig mindössze három olyan napjuk volt, amikor ötvenmillió dollárnál többet kaptak.

Azt nem lehet tudni, hogy ennek a pénznek mennyi részét adták Kamala Harris alelnök kampányára, akit Biden az örökösének nevezett ki, és mennyit adtak más demokrata politikus kampányára az adományozók. Az azonban egyértelműen látszik, hogy Biden visszalépése volt a katalizátor.

A nagypénzű adakozók is sorban állnak

Közben nem csak a kisebb összeggel segítő demokrata választók, hanem a nagypénzű donorok is készen állnak megnyitni a pénzcsapokat – írta az NBC News. 

Biden visszalépésének egyik oka volt az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint, hogy a demokrata elnökjelölt kampányát nagy összegekkel támogató emberek elkezdték visszatartani a pénzüket. 

Az NBC News és a CNBC értesülései szerint gazdag támogatók sora jelezte már vasárnap, hogy készek kinyitni a pénztárcájukat Biden visszalépése után. Joe Biden kampányának június 30-án 96 millió dollárja volt, amit most Kamala Harris használhat, amit hivatalosan is ő lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje.

Nyitókép: Kamala Harris Észak-Karolinában kampányol 2024. július 18-án. Fotó: REUTERS/Kevin Mohatt

#Külföld#joe biden#Kamala Harris#adomány#pénz#Demokrata Párt#egyesült államok#amerikai elnökválasztás 2024

Címlapról ajánljuk