Külföld

Náci sapka miatt visszaléptetnek egy szélsőjobboldali jelöltet Franciaországban

rtl.hurtl.hu

2024. július 2. 15:00

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés egyik jelöltje nem tagadja, hogy horogkeresztes sapkát viselt, emiatt visszalép a jelöltségtől.

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés egyik jelöltje nem indul a nemzetgyűlési választások második fordulójában, miután az interneten elterjedt egy fotó, amelyen náci sapkában volt látható – írja a Politico. 

A brüsszeli lap szerint Ludivine Daoudi, az északnyugat-franciaországi Calvados 1. választókerületének jelöltje a szavazatok közel 20 százalékát szerezte meg a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választások első fordulójában. Daoudi azután került botrányba, hogy ellenfele, a baloldali Új Népfront jelöltje hétfőn az X nevű közösségi oldalon közzétett egy képernyőfotót a politikus Facebook-profiljáról, amelyen egy horogkereszttel ékesített Luftwaffe altiszti sapkát visel. A Luftwaffe a Harmadik Birodalom légiereje volt, melynek létrehozása az Adolf Hitler vezette NSDAP hatalomra jutása után kezdődött meg. 

Július 7-én egyetlen szavazat sem mehet ezekre a mocskos fasisztákra

 – írta posztjában Emma Fourreau.

Philippe Chapron, a Nemzeti Tömörülés egyik tisztségviselője kedden a helyi médiának elmondta: valóban Daoudi látható az ominózus fotón, és nem tagadja azt sem, hogy náci sapkát vett volna fel. „Ezt a fotót néhány évvel ezelőtt készítette egy Saint-Pierre-sur-Dives-i fegyverkiállításon” – magyarázkodott. Hozzátette: 

egyetért azzal, hogy pártársa fotója „ízléstelen”, ezért jelölését a mai napon visszavonják.

Mint arról részletesen beszámoltunk, a Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés nyerte az előrehozott francia parlamenti választások első fordulóját. A választást azután írta ki Emmanuel Macron elnök, hogy pártja csúfos vereséget szenvedett az EP-választásokon. Hogy milyen kormánya lesz Franciaországnak, azt egyelőre nem tudni, a másodikként befutó baloldal és a Macron-féle centristák visszaléptetésein is sok múlhat. Ebben a cikkünkben foglaltuk össze, mi várható a második fordulóban, és az után.

A francia választások első fordulójának eredményeivel a Híradó is foglalkozott:


Nyitókép: Emma Fourreau / X

#Külföld#franciaország#parlamenti választások#nemzetgyűlési választások#nemzeti tömörülés#szélsőjobboldal#náci#náci egyenruha#sapka#visszalépés

Címlapról ajánljuk