Külföld

Nem dőlt el az EU-csúcson, hogy újrázhat-e Ursula von der Leyen, de Orbán szerint már leosztották a pozíciókat

rtl.hurtl.hu

2024. június 18. 7:44

Orbán harcra hívta az európai jobboldal erőit a brüsszeli bürokratákkal szemben.

Egyelőre nem született döntés az EU-csúcson a csúcsvezetőkről, de az Európai Tanács leköszönő elnöke szerint nem is ezt volt az elsődleges célja a találkozónak, írja a hvg.hu.

A portál emlékeztet rá: minden vezető tisztségre egy jelölt volt: az Európai Tanács elnöki tisztségére António Costa volt portugál miniszterelnök, az Európai Bizottság élére a jelenlegi elnök, Ursula von der Leyen, a külügyi főképviselő pozíciójára pedig Kaja Kallas észt exminiszterelnök volt az egyetlen komoly jelölt. A jelöltekről az uniós állam- és kormányfők informális találkozón tárgyaltak hétfőn este Brüsszelben.

Az este során Bóka János Európa-ügyi miniszter a Politicónak azt mondta, hogy Von der Leyen kivételével a magyar kormány valamennyi jelöltet támogatja.

Orbán Viktor mindeközben találkozott Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnökkel, aki a legnagyobb esélyese a NATO főtitkári pozíciójának. Kinevezésnek a legnagyobb akadálya éppen Orbán Viktor, aki nem támogatja Ruttét, mert a holland politikus szerinte korábban megbántotta a magyarokat.

Az uniós jelöltekről szóló tanácskozás után Orbán Viktor a Facebookon hordta le Brüsszelt:

 

„Az európai választás eredménye egyértelmű: a jobboldali pártok megerősödtek, a baloldal és a liberálisok teret vesztettek. A Néppárt viszont ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, végleg összeállt a baloldallal és a liberálisokkal: a mai napon alkut kötöttek és leosztották egymás között az EU vezető pozícióit. Fittyet hánynak a valóságra, fittyet hánynak az európai választás eredményére, és fittyet hánynak az európai emberek akaratára" – írta a magyar miniszterelnök.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Mark Rutte holland kormányfő az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. június 17-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Külföld#ursula von der leyen#eu#brüsszel#választás

Címlapról ajánljuk