Külföld

Akár 45 fok is lehet a héten Görögországban és Törökországban

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 19:48

Hőhullám várható Görögországban és Törökországban, akár a 45 fokot is elérheti a hőmérséklet, ami erdőtüzekhez vezethet.

Az elkövetkezendő napokban egy mini hőhullám söpörhet végig Görögországban és Törökországban, a hőmérsékletek akár 45 Celsius-fokot is elérhetik. Ez mindkét ország meteorológusai szerint szokatlan az évnek ezen szakaszában, így megnő majd az erdőtüzek veszélye is, adta hírül az MTI. A görög meteorológiai szolgálat szerint

keddtől több napon át számos görögországi régióban a hőmérséklet várhatóan meghaladja a 40 Celsius-fokot, egyes helyeken pedig a 45-öt is elérheti.

A görög Vöröskereszt azt javasolta a lakosságnak, hogy ne tartózkodjon senki a napon, igyon sok folyadékot, valamint gondoskodjanak az idős családtagokról és barátokról. Hozzátették, gyermekeket és háziállatokat napközben sose hagyják az autóban, mellőzzék a szabadtéri sportolást és az alkoholfogyasztást.

A tűzoltóság arra figyelmeztet, hogy nagyon magas az erdőtüzek kockázata – elsősorban Görögország középső részén, ahol télen kevés volt a csapadék, most pedig június eleje óta szokatlanul magas hőmérsékleteket mérnek. A török előrejelzések szintén figyelmeztettek az ország nyugati részében várható hőhullámra, amelyben a hőmérséklet ugyancsak akár a 45 Celsius-fokot is elérheti. Ez mintegy 12 Celsius-fokkal magasabb, mint ami az év ezen időszakában megszokott.

Nyitókép: Getty Images

 

#Külföld#Időjárás#időjárás-előrejelzés#időjárás-jelentés#hőhullám#kánikula#erdőtűz#görögország#törökország#hőség

Címlapról ajánljuk