Külföld

Először szólalt meg Robert Fico a merénylet óta, nem haragszik a támadóra

rtl.hurtl.hu

2024. június 5. 18:41

Robert Fico azt mondta, nem fog kártérítést kérni támadójától és nem fog jogi lépéseket sem tenni ellene. Ha minden jól alakul, június végén, vagy július elején térhet vissza dolgozni. Szerinte az ellenzék aktivistája támadt rá.

A néhány hete elkövetett támadás óta először szólalt meg Robert Fico szlovák miniszterelnök – írta az Új Szó. A politikus a Facebook-oldalára töltött fel egy videót, amelyben egyebek mellett arról is beszélt, hogy nem gyűlöli támadóját, és hogy az ellenzék aktivistájának tartja őt.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Juraj Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány oroszbarát politikájával.

Erik Kaliňák, a Smer-SD képviselője korábban azt mondta, hogy Robert Fico vékonybelét öt helyen szakították át a golyók. 

„Május 15-én egy szlovák ellenzéki aktivista megpróbált meggyilkolni politikai nézeteim miatt” – mondta a videóban Robert Fico. 

Nem érzek gyűlöletet a férfivel szemben, aki rám lőtt 

– fogalmazott, majd azt is megjegyezte: nem fog kártérítést kérni, és nem fog jogi lépéseket sem tenni ellene.

„Megbocsátok neki, hagyom, hogy a saját fejében rendezze, mit és miért tett” – mondta a videóban. „Nyilvánvaló, hogy ő csak a politikailag sikertelen és frusztrált ellenzék által kezelhetetlen méreteket öltött gonosz hírnöke volt” – tette hozzá.

Robert Fico azt mondta, hogy a támadás következtében súlyos egészségkárosodást szenvedett, többször meg kellett műteni, és nagy fájdalmakat élt át. „Kisebb csoda lenne, ha néhány héten belül visszatérnék a munkába” – fűzte hozzá. Ha minden jól alakul, június végén, vagy július elején térhet vissza dolgozni.

A szlovák kormányfő szerint az ellenzéki média majd bagatellizálja a támadást, de arra kérte „a kormányellenes médiát, különösen a Soros György pénzügyi birodalmához tartozókat”, hogy ne folytassák ezen az úton, és tartsák tiszteletben ne csak a gyilkossági kísérlet okainak súlyosságát, hanem annak következményeit is.

Nincs okom azt hinni, hogy ez a támadás egy őrült ember magánakciója volt 

– mondta.

Azt is megjegyezte, hogy nem volt titkosszolgálati információja a támadásról, de sejtette, hogy készül ellene ilyesmi, állítása szerint figyelmeztette is a társait, hogy kerüljék a tömeget. 


Nyitókép: Petr David Josek/MTI/AP

#Külföld#robert fico#támadás#merénylet#kampány

Címlapról ajánljuk