Külföld

Pozsonyba vitték Robert Fico-t, otthonában lábadozhat tovább

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 31. 7:04

A besztercebányai kórházból a fővárosba szállították át a szlovák kormányfőt, akinek ötször lőtte át a vékonybelét a merénylő.

Átszállították Pozsonyba Robert Fico szlovák kormányfőt, közölte Miriam Lapuníková, annak a besztercebányai kórháznak az igazgatója, ahol eddig kezelték a május közepén meglőtt miniszterelnököt, írja az MTI.

A Markiza televízió szerint a miniszterelnököt a pozsonyi Szent Mihály Egyetemi Kórházba vitték, míg a RTVS szerint fővárosi otthonába szállították Robert Ficót. Ez utóbbit erősítette meg a Denník N hírportál is, ami több forrásra hivatkozva azt közölte, hogy Fico az otthonában fog lábadozni.

Korábban a besztercebányai Roosevelt kórház arról számolt be, hogy már megkezdték Robert Fico rehabilitációját. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség akkor azt jelentette: a szlovák kormányfőt otthon ápolják majd, amint elhagyhatja a besztercebányai kórházat. A kórház igazgatónője elmondta: Robert Fico állapota javul, és továbbra is a várakozásoknak megfelelően alakul.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Juraj Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány oroszbarát politikájával.

Erik Kaliňák, a Smer-SD képviselője szerdán a miniszterelnök sérüléseiről beszélt, és elmondta, hogy Robert Fico vékonybelét öt helyen szakították át a golyók. 

A Robert Fico elleni merénylettel az RTL Híradója is részletesen foglalkozott:


Nyitókép: Robert Fico híve a besztercebányai kórháznál, május 18-án – Fotó: REUTERS/Szabó Bernadett

#Külföld#szlovákia#robert fico#merénylet

Címlapról ajánljuk