Külföld

Donald Trump elítélt bűnözőként lenne elnök, és sikerülhet is neki

Ignácz PéterIgnácz Péter

2024. május 31. 16:11

Donald Trump elítélt bűnözőként indulhat az amerikai elnökválasztáson, miután bűnösnek találták egy pornószínésznőnek fizetett hallgatási pénz miatt indított perben. Akár börtönbüntetésre is ítélhetik, de erre nagyon kevés az esély, és egyáltalán nem biztos, hogy ártani fog kampányának az ítélet. Sőt, még az is lehet, hogy segít neki, mert sikeresen el tudja adni a hívei körében, hogy Joe Bidenék mártírt csináltak belőle. 

Az Egyesült Államok történetében először mondtak ki bűnösnek egy (volt) amerikai elnököt bűncselekmény elkövetésében, amikor Donald Trumpot egy New York-i esküdtszék csütörtökön bűnösnek találta az összes ellene felhozott 34 vádpontban. A Republikánus Párt elnökjelöltje ellen egy pornószínésznőnek fizetett hallgatási pénz kifizetése miatt indítottak pert április közepén. A pénzt azért kapta, hogy ne beszéljen arról, Trump megcsalta vele a feleségét.

Donald Trumpot üzleti iratok meghamisításában találták bűnösnek. A Stormy Daniels pornósztárnak adott 130 ezer dolláros hallgatási pénzt Trump ügyvédje, Michael Cohen fizette ki, majd Trump ezt az összeget „jogi kiadások” címszóval térítette meg Cohennek. Ezzel pedig a vád szerint egy második törvénysértést akart leplezni.

Az ügyészség szerint a hallgatási pénzzel egy, a 2016-os elnökválasztási kampányát veszélyeztető szexbotrány kipattanását akarta megakadályozni, ami így illegális kampánytámogatásnak és bűncselekménynek számít. Ennek köszönhető, hogy Trumpot végül nem csak vétségben, hanem bűncselekményben találták bűnösnek.

Donald Trump, aki a kezdetektől fogva politikai indíttatásúnak nevezte az ellene indított pert, és ártatlansáság hangsúlyozta, „gyalázatosnak” nevezte az ítéletet a támogatóinak küldött e-mailben, hozzátéve, hogy „ez egy megbundázott per volt”, amit egy „korrupt bíró” felügyelt. Trump hozzátette:

A valódi ítéletet november 5-én hozzák meg az emberek. Egy nagyon ártatlan ember vagyok.


Joe Biden amerikai elnök kampánya szerint az ítélet bebizonyította, hogy senki nem áll a törvények felett, közölve, hogy „Donald Trump mindig is tévesen azt hitte, hogy nem kell szembesülnie törvénysértéseinek következményeivel”, de „hiába elítélt bűnöző, ő lesz a republikánus elnökjelölt”. A közleményben hozzátették:

Egyetlen mód van Donald Trumpot az Ovális Irodától távol tartani: a szavazóurnáknál.  

Mi lesz most?

Bár a helyi jogszabályok alapján akár 4 évig tartó börtönbüntetésre is ítélheti a bíró Trumpot, és a New York-i polgármester, Eric Adams már jelezte is, hogy a hírhedt Rikers Island börtönkomplexum és a város büntetésvégrehajtása készen áll Trump érkezésére, az amerikai sajtónak nyilatkozó jogi szakértők szerint szinte biztos, hogy nem ítélik letöltendő börtönbüntetésre.

Ebben szerepet játszik idős kora, hogy a bűncselekmények nem voltak erőszakosak, és az, hogy büntetlen előéletű. Emellett a bírónak a politikai következményeket is mérlegelnie kell, amikor egy volt amerikai elnök, és a Republikánus Párt – még nem hivatalos – elnökjelöltjének büntetéséről dönt.

És ott van még az a problémás kérdés, hogy a Secret Service ügynökei hogyan tudnák megvédeni Trumpot a rácsok mögött, az elnöki testőrség ugyanis minden egykori amerikai elnöknek alanyi jogon jár.

A letöltendő börtönbüntetés mellett a bírónak lehetősége van arra, hogy felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbírságra, vagy közmunkára ítélje Trumpot. Karen Friedman Agnifilo volt manhattani ügyész, jogi kommentátor a Guardiannek elmondta:

Én a közmunkát választanám: szemetet szedni a metróban.

Ugyanakkor az alternatív lehetőségek is logisztikai nehézségeket okozhatnak az elnökválasztási kampányának, amit folytatni fog, hiszen az amerikai alkotmány nem tiltja, hogy az Egyesült Államok elnöke egy elítélt bűnöző legyen. Az amerikai történelemben már volt példa arra, hogy egy elnökjelölt a rácsok mögül kampányolt: Eugene V. Debs, az Amerikai Szocialista Párt vezetője 1920-ban, miután 10 évig tartó börtönbüntetésre ítélték lázadás miatt, mert ellenezte az Egyesült Államok részvételét az első világháborúban. A szavazatok három százalékát szerezte meg.

donald trump ítélet elnökválasztás 2024
„Bűnös” - Emberek reagálnak a Donald Trump volt amerikai elnököt bűnösnek találó döntésre a New York-i bíróság épülete előtt, 2024. március 30-án. Fotó:  REUTERS/Marco Bello

Egy felfüggesztett börtönbüntetés estén – amit feltehetően Floridában töltene le – egy sor korlátozást kellene elszenvedni. Felügyelőtisztet rendelnek mellé, és csak az ő előzetes engedélyével hagyhatná el az államot, otthonában bármikor házkutatást tarthatnak és akár még drogtesztre is kötelezhetik. Jogi szakértők arra nem számítanak, hogy az ítélethozatalig a bíró előzetes letartóztatásba helyezné, vagy óvadék kifizetésére kötelezné Trumpot, pedig erre is meglenne a lehetősége.

Juan Merchant bíró július 11-ére írta ki az ítélethozatalt, és az egyik nagy kérdés, hogy el fogja-e azt halasztani a fellebbezés idejére. Trumpnak harminc napja van a fellebbezés benyújtására, amit egyik ügyvédjének közlése szerint a lehető leghamarabb meg is fognak tenni, és a New York-i fellebbviteli bíróságon zajló eljárás több hónapot, de akár több mint egy évet is igénybe vehet, és csak jóval a november 5-ei elnökválasztás után ér majd véget. Ha a fellebbviteli tárgyaláson – ahol főleg bonyolult eljárásjogi kérdések lesznek a középpontban – is bűnösnek mondják ki, akkor pedig a Legfelsőbb Bírósághoz is fordulhat.

Trumpnak arra nem lesz lehetősége, hogy kegyelmet adjon saját magának ebben az ügyben, ha megnyerné novemberben az elnökválasztás. Az amerikai elnökök ugyanis csak szövetségi bíróságokon elítélt embereknek adhatnak kegyelmet, az egyes államokban bűnösnek talált elítéltékre az elnöki kegyelmi jog nem terjed ki.

Hátrány, vagy előny az elnökválasztáson?

Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy milyen hatással lesz az elnökválasztásra a Trump elleni ítélet, de maga a tárgyalás – amit az amerikaiak kevesebb mint fele követett, és többnyire csupa olyan dolog derült ki Trumpról, amit a sajtóból már évek óta tudni lehetett – nem okozott változásokat a közvélemény-kutatásokban. A felmérések szerint Trumpnak pár százalékkal nagyobb a támogatottsága, de az jellemzően a hibahatáron belül van, így minimális Trump előnnyel gyakorlatilag holtversenyben van. Az amerikai elnökválasztás szempontjából kulcsfontosságú ingaállamokban, amik eldöntik az elnökválasztás, szintén Trump áll valamivel jobban, és erre a pernek nem volt semmi hatása.

donald trump ítélet elnökválasztás 2024
Donald Trump támogatói a volt amerikai elnök floridai házánál, miután bűnösnek mondták ki egy New York-i bíróságon, 2024. május 30-án. Fotó: REUTERS/Marco Bello

Az, hogy bűnösnek mondták ki azonban már számíthat. Az ítélet egészen biztosan nem fogja eltántorítani Trump híveit, akik a volt elnök ellen indított pereket politikai támadásnak tartják, különösen a liberális, demokrata fellegvárnak tartott New York-i eljárás miatt, de kérdés, hogy a kevés bizonytalan szavazó erre hogyan reagált. Aminek a várhatóan igencsak szoros elnökválasztásban döntő szerepe lehet az ingaállamokban, ahol csak pár tízezer szavazaton múlhat, hogy Biden vagy Trump nyer.

Az elmúlt hónapokban készített közvélemény-kutatások adatai szerint olyan sokan mondták – köztük republikánus szavazók –, hogy nem szavaznának rá, ha elítélnék egy bűncselekményért, hogy az már az elnökválasztási esélyeit is jelentősen csökkentené. Trump ellen négy pert indítottak, köztük olyan súlyos bűncselekmények, mint az elnökválasztás eredményeinek megváltoztatására szőtt összeesküvés miatt Georgia államban, a hatalomátadás megakadályozására tett kísérlet miatt egy washingtoni szövetségi bíróságon, valamint titkos kormányzati iratok nemzetbiztonságot veszélyeztető kezelése miatt Floridában.

A New York-i per ezek közül a legkevésbé jelentős, és ezt a választók is így gondolhatják. Egy csütörtökön közzétett közvélemény-kutatás eredményei szerint az amerikai választók mindössze 17 százaléka mondja azt, hogy kevésbé valószínű, hogy Trumpra szavazna, ha bűnösnek találják a hallgatási pénzzel kapcsolatos ügyben.

Ráadásul Trump már annyi olyan botrányt élt túl majdnem 10 éve tartó politikai karrierje alatt – köztük az amerikai kongresszus épülete ellen indított ostromot is –, amelyekről addig mindenki azt gondolta, hogy csak bukáshoz vezethetnek, hogy egyáltalán nem lenne meglepő, ha ebből is sértetlenül kerülne ki. A Republikánus Pártban közben abban bíznak, hogy a Trump ellen hozott ítélet feltüzeli híveit, akik emiatt nagy számban fognak elmenni szavazni az elnökválasztáson, bebiztosítva ezzel a győzelmét.

Nyitókép: Donald Trump a manhattani Trump Towernél, az ellene hozott ítélet után, 2024. május 30-án. Fotó: REUTERS/Eduardo Munoz

#Külföld#donald trump#bűnöző#elnökválasztás 2024#egyesült államok#per#tárgyalás#new york#ítélet#ma

Címlapról ajánljuk