Külföld

Donald Trump: Bűnös

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 31. 6:40

Minden vádpontban bűnösnek mondta ki Donald Trumpot az esküdtszék a New York-ban indult büntetőperben.

Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trump volt amerikai elnököt az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban, írja az MTI.

Donald Trumpot azért állították bíróság elé, mert a 2016-os elnökválasztás kampányában Stormy Daniels pornószínésznő és Karen McDougal egykori Playboy-modell 130 ezer, illetve 150 ezer dollárt kaptak hallgatásukért. A vád szerint a megvesztegetés célja az volt, hogy a két nő ne beszéljen nagy nyilvánosság előtt arról, hogy a 2000-es években lefeküdtek Trumppal, mert ezzel rontanák Trump megválasztásának esélyeit.

A New York-i bíróságon ismertetett esküdtszéki döntés hathetes tárgyalási sorozatot zárt le. A 12 tagú esküdtszék mintegy 11 órán át tartó vita után jutott egyhangú döntésre. A védelemnek lehetősége van fellebbezésre.

Juan Merchan bíró, a büntetés mértékének közzétételét július 11-re tűzte ki, ami négy nappal előzi meg a Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának kezdetét, amelyen hivatalossá kell tenni a párt elnökjelöltjét.

Donald Trump az esküdtszék ítéletének kihirdetése után a bíróság előtt elcsaltnak nevezte a teljes bűnvádi eljárást, amit véleménye szerint a Biden-adminisztráció indított annak érdekében, hogy politikai ellenfelének kárt okozzon. A nem hivatalos republikánus elnökjelölt a vádat kezdeményező demokrata párti kerületi ügyészt, Alkvin Bragget, „Soros-által támogatott ügyésznek” nevezte, és kijelentette, hogy az igazi ítéletet a választók mondják ki november 5-én, azaz a választás napján.

Joe Biden amerikai elnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt kampánycsapata közleményben reagált az esküdtszék döntésére, ami szerint az New York-i bírósági eljárás azt mutatta meg, hogy senki nem áll a törvények felett. 

Donald Trump tévesen hitte azt, hogy soha nem szembesül majd a törvény saját hasznára való megsértésének következményeivel 

– olvasható a közleményben, ami hozzáteszi, hogy „egyetlen mód van Donald Trumpot az Ovális Irodától távol tartani: a szavazóurnáknál”.  

A bíróság épülete előtt csütörtökön Donald Trump támogatói és ellentüntetők is összegyűltek. A két csoport között kisebb dulakodás is kialakult, mielőtt a rendőrség szétválasztotta volna őket.

Nyitókép: REUTERS/Andrew Kelly

#Külföld#egyesült államok#donald trump#bűnös#Stormy Daniels#hallgatási pénz#bíróság

Címlapról ajánljuk