Külföld

Szintet lépett a Kreml: propaganda-képregényeket osztogatnak az orosz iskolákban

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 11:31

Gonosz és cselszövő NATO-tábornokok, felszabadító Wagner-zsoldosok, halálba küldött ukránok – így mutatják be az ukrajnai helyzetet azok az propaganda-képregények, amelyekkel a Kreml a háborúellenes fiatalok gondolkodását szeretné a saját képére formálni.

Az orosz állami közvélemény-kutató intézet az ukrajnai invázió kezdetén készített egy felmérést, amelyből az derült ki: Oroszországban a fiatalok ellenzik leginkább a háborút. A Kremlnek pedig úgy tűnik, szándékában áll ezt megváltoztatni, ehhez pedig most egy szokatlan eszközt vetnek be – számol be róla a BBC. A brit közszolgálati csatorna szerint

áprilisban az orosz védelmi és oktatási minisztériumok több tízezer, Ukrajna lerohanását dicsőítő képregényt kezdtek el szétosztani az iskolákban Oroszország-szerte és a megszállt ukrajnai területeken.

A projekt hivatalos honlapja szerint a cél végső soron az, hogy ezeket a képregényeket minden orosz ellenőrzés alatt álló iskolába eljuttassák. A képregények 22 rövid történetet mesélnek el, amelyekben az orosz katonákat háborús hősként mutatják be, akiket kitüntetnek az ukrajnai szerepvállalásukért.

Ukrán neonácik, oroszok áldozati szerepben, a konfliktus mögött álló Nyugat, mint szándékos provokátor – ezekből épített fel egy alternatív valóságot a Kreml a 2022. februári agresszió óta az ukrajnai helyzetről. Az egyik dezinformációs narratíva azt hirdette, hogy Oroszországnak nem volt más választása, mint megindítani a „különleges katonai műveletet” abból a célból, hogy megakadályozzák a kijevi kormány és a NATO-országok által az orosz lakosság ellen elkövetett „népirtást”. A Nyugat-, NATO- és Ukrajna-ellenes, régóta terjesztett álhírek pedig visszaköszönnek a fiataloknak készített képregényekben is.

A BBC által megtekintett könyvek egyik főszereplője Azatbek Omurbekov vezérezredes, annak az egységnek a parancsnoka, amely 2022-ben az ukrajnai Buka városában civileket gyilkolt le. A képregény „igazi férfiként” jellemzi Omurbekovot, és azt állítja, hogy „emberséget” tanúsítottak az ukrajnai háború első hónapjaiban.

Ahogy az ukránok visszavonulót fújtak, magára hagyták sebesültjeiket. Az orosz katonák ellátták őket, még a háborúban is embernek kell maradni

– olvasható a képregényben.

Az orosz csapatokat eközben azzal vádolták az Amnesty International és az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelői, hogy ukrán hadifoglyokat kínoztak és öltek meg. Egy másik könyvben pedig ez áll: „A Nyugat Oroszország iránti gyűlöletből fegyverzi fel a neonácikat a megszállt Kijevben”. A könyveket egyébként Oleg Roy, egy neves orosz gyermekkönyvíró írta, aki az ukrajnai háború egyik hangos támogatója. A férfi korábban is készített hasonló képregénysorozatot egy orosz szuperhősről, amelyet a Kreml által támogatott média a DC-vel és a Marvellel emlegetett egy lapon.

2023 szeptemberében egy másik, 23 háborús témájú képregénysorozatot adott ki Mihail Zvincsuk ismert katonai blogger, aki az ukrajnai háborúval foglalkozó orosz elnöki tanács tagja is. Ezeket a képregényeket angol, arab és kínai nyelvre is lefordították. A bennük elmesélt történetek állítólag megtörtént ukrajnai háborús helyzeteket dolgoznak fel, kiemelve az orosz katonák bátorságát és elszántságát, míg az ukrán katonákat a nyugati tábornokok bábjaiként ábrázolják és becsmérlő kifejezésekkel illetik őket.

Egy harmadik képregénysorozat a Wagner-csoport néhai parancsnoka, Jevgenyij Prigozsin hőstettei köré épül, ezekben a zsoldosokat úgy mutatják be, mint akik megmentik a kelet-ukrajnai orosz ajkúakat a „népirtástól”. A történetek némelyike az orosz államil média narratíváit is visszhangozza, azt állítva, hogy az ukrán katonáknak nincs motivációjuk a harcra, mivel parancsnokaik a halálba küldik őket.

Nyitókép: X

#Külföld#orosz-ukrán háború#képregény#ukrajna#vlagyimir putyin#propaganda#kreml#oroszország

Címlapról ajánljuk