Külföld

Biden engedett a nyomásnak: amerikai fegyverekkel is támadhatja Oroszországot Ukrajna

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 31. 6:43

Joe Biden amerikai elnök részben feloldotta az eddigi korlátozást, és hozzájárult, hogy Harkiv térségében orosz területekre is mérhessen csapásokat az ukrán hadsereg az Egyesült Államoktól kapott fegyverekkel.

Joe Biden amerikai elnök részben feloldotta azt a korlátozást, amely szerint Ukrajna nem támadhat amerikai fegyverekkel Oroszországi célpontokat, jelentette a Politico.

A lap több kormányzati forrásból is úgy értesült, hogy 

a Biden-kormány titokban engedélyt adott Ukrajnának, hogy Harkiv térségében csapást mérhessen az Egyesült Államoktól származó fegyverekkel. 

Bár ez nem jelenti a korlátozások teljes feloldását, mégis jelentős fordulatnak számít, ami segít Ukrajnának megvédeni második legnagyobb városát, amit hetek óta pusztítanak az orosz légibombák. A korlátozások feloldásának köszönhetően Ukrajna képes lesz a határ túloldalán lévő orosz tüzérségi állások, katonai repülőterek, csapatösszevonások és az orosz légtérben repülő katonai gépek, bombázók ellen támadásokat végrehajtani.

Joe Biden ezzel a lépéssel engedett a nemzetközi nyomásnak, ugyanis az elmúlt napokban több mint tíz Ukrajnával szövetséges ország jelentette be – köztük az Egyesült Királyság és Franciaország –, hogy Ukrajna korlátozások nélkül használhatja fegyvereiket oroszországi katonai célpontok ellen, mert jogában áll így megvédeni magát az agresszortól.

Ukrajna azután kérte az Egyesült Államokat, hogy oldja fel a korlátozásokat, hogy Oroszország májusban megkezdte a Harkiv elleni offenzíváját, és a dél-kelet ukrajnai frontvonal több pontján is előrenyomultak az orosz csapatok. Az ukrán háborús pozíciók romlása miatt végül az amerikai elnök meggondolta magát, noha Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormányzata folyamatosan atomháborús eszkalációval fenyegetőzik, amennyiben nyugati fegyverek által éren támadás orosz célpontokat.

A névtelenséget kérő kormányzati tisztviselők a Politiconak megerősítették, hogy Ukrajna csak rövid hatótávolságú fegyverekkel támadhat, nem használhatja ezeket a fegyvereket polgári infrastruktúra támadására és nem támadhat Oroszország mélyén lévő katonai célpontokat.

Szerdán Antony Blinken külügyminiszter volt az első amerikai tisztviselő, aki nyilvánosan utalt arra, hogy Biden irányt változtathat, és megengedheti az ilyen csapásokat, és azt mondta újságíróknak, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával kapcsolatos politikája szükség szerint alakul. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője később nem zárta ki a lehetséges változást.

A Politico szerint a demokrata és a republikánus párt törvényhozói nyilvánosan és zárt körben is támogatták a lépést, míg az amerikai katonai vezetők zárt ajtók mögött tájékoztatták a Kongresszust, hogy a korlátozás enyhítésének „katonai értéke van”.

Nyitókép: REUTERS/Eduardo Munoz

#Külföld#orosz-ukrán háború#egyesült államok#joe biden#fegyverek#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk