EUEurópa

Kikelt a magyar kormány ellen a litván külügyminiszter: Ez már túl messzire ment!

rtl.hurtl.hu

2024. május 27. 12:45

Szisztematikusan akadályozza az Európai Unió külpolitikáját a magyar kormány Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint. Az észt külügyminiszter is arról beszélt, hogy minden alkalommal Magyarországot kell győzködniük.

Kikelt a magyar kormány ellen Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter hétfői rövid sajtótájékoztatóján, amit a Külügyek Tanácsának ülése előtt tartott.

Az orosz-ukrán háborúra adott európai válaszlépésekről beszélve Landsbergis azt mondta, a legnagyobb problémának az EU félelmét érzi, ami miatt nem lép fel elég erősen Oroszország ellen. Ez „meghívónak tűnik” Moszkva számára, hogy még „vadabbul cselekedjen” nemcsak Ukrajnában, hanem olyan NATO-országokban is, mint Lengyelország és a balti államok, ahol „terrorcselekménynek is nevezhető” dolgokat hajtanak végre. És ezt azért merik megtenni, mert arra számítanak, hogy „nem fogunk jelentőségteljes módon válaszolni” – tette hozzá.

Egy kérdésre válaszolva közölte: az Ukrajnával kapcsolatos EU-határozatok „nagyjából 41 százalékát blokkolta Magyarország”, ezzel hazánk „az ukrán csatlakozási tárgyalásokat túszként tartja fogva”. Landsbergis közölte, hogy 

„egyetlen ország akadályozza gyakorlatilag az összes tárgyalásunkat”, és azokat a döntéseket és megoldásokat, amit az EU-nak meg kéne lépnie.

A litván külügyminiszter szerint a magyar kormánynak ez a „szisztematikus hozzáállása” az EU minden olyan törekvéséhez, amivel jelentőségteljes szerepet vállalna a külpolitikában. Landsbergis hozzátette, hogy „el kell kezdeni erről beszélni”, még akkor is, ha „ez nem tűnik diplomatikusnak”, mert ez a jelenség „már túl messzire ment”.

Magyarországnak a litván külügyminiszter szerint „nagyon hosszú múltja, már szinte történelme” van azzal kapcsolatban, hogy „akadályozza Európa cselekvőképességét”.

A közösségnek találnia kell egy módszert arra, hogy ezt megkerülje. Ha ez nem sikerül, akkor az EU hatástalan, és „létfontosságúan fontos kérdésekben sem tud lépni”.

Közben Margus Tsahkna észt külügyminiszter egy hétfői rövid sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy „minden alkalommal, amikor ide jövünk, meg kell győznünk Magyarországot, hogy ne blokkoljon egy nagyon fontos kezdeményezést”, jelen esetben az Európai Békekeret (EPF) felhasználását Ukrajna megsegítésére. 

Nyitókép: Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter sajtótájékoztatót tart. Fotó: audiovisual.ec.europa.eu

#Európa#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#litvánia#külügyminiszter#gabrielius landsbergis#ma

Címlapról ajánljuk