Külföld

Német szuperfegyver érkezett Ukrajnába

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 21:20

A német kormány megerősíti Ukrajna légvédelmét.

A német kormány megerősíti Ukrajna légvédelmét. A Spiegel információi szerint pénteken újabb Iris-T-SLM légvédelmi rendszer érkezett Ukrajnába. Ezzel együtt Ukrajna már négy közepes és egy rövid hatótávolságú Iris-T rendszerrel rendelkezik.

A 444.hu korábbi cikke szerint a T-SLM a legmodernebb német légvédelmi rendszer, három járműből áll:

  • egy katonai teherautón elhelyezett kilövőállás, amin nyolc rakéta fér el,
  • egy radarjármű
  • és egy parancsnoki jármű.

A Spiegel szerint az elmúlt másfél évben a fegyverrendszerek hatékonynak bizonyultak az ukrán nagyvárosok, Kijev és Lviv védelmében az orosz légitámadások ellen. Emellett a kritikus energetikai infrastruktúrát célzó cirkálórakétákat is elfogták.

Berlin összesen kilenc IRIS-T SLM légvédelmi rendszert és tizenegy IRIS-T SLS légvédelmi rendszert ígért Kijevnek, amelyeket a német Diehl Defence cég gyárt. Ezeket már nagyon várják Ukrajnában, ahol nem csak légvédelmi rendszerekből van hiány, hanem lőszerekből is. A Spiegel szerint az újabb Iris-T rendszer valószínűleg rövid megkönnyebbülést hozhat Ukrajnában. 

Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy áprilisi kormányinfón azt mondta, a legújabb amerikai segélycsomag csak meghosszabbítja a háborút, Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az rtl.hu-nak arról beszélt, hogy a nyugati érdek az, hogy ukrán vérrel állítsák meg az oroszok terjeszkedését, még ha nem is könnyű elmagyarázni, miért fontos százmilliárd eurót költeni Ukrajnára nyugdíj vagy egészségügy helyett. 

Nyitókép: Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#németország#légvédelmi rendszer

Címlapról ajánljuk