Külföld

Zelenszkij: Az oroszok nevetnek Ukrajnán, amiért nem használhatjuk a nyugati fegyvereket

rtl.hurtl.hu

2024. június 1. 16:46

Zelenszkij szerint a békében élő nyugati országaiknak más prioritásaik vannak, mint Ukrajna egzisztenciája.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállításoknál gyorsabban pótolja hadseregének fegyverveszteségét, az orosz hadvezetés pedig nevet az ukránokon, amiért a korlátozások miatt nem tudják bevetni a nyugati fegyvereket orosz területeken lévő célpontok ellen.

Az elnök a brit Guardiannek nyilatkozott, amit az MTI szemlézett. Szerinte a békében élő nyugati országoknak „más prioritásaik” vannak, és „érthető módon nem osztják” Ukrajna sürgető egzisztenciális meggondolásait. Ezután tovább bírálta a nyugati korlátozásokat a fegyverek bevetésére. Azt mondta:

Teljesen logikátlan, hogy bár vannak nyugati fegyvereink, de csak nézhetjük a gyilkosokat, a terroristákat, akik az orosz oldalról gyilkolnak bennünket. Azt hiszem, néha még nevetnek is ezen a helyzeten, mert tudják, hogy látjuk őket, de nem tudjuk őket elérni.

Joe Biden amerikai elnök az interjú elkészülte után enyhítette az amerikai fegyverek oroszországi bevetésének tilalmát, de ez csak a Harkiv környéki határterületekre vonatkozik, az orosz területek elleni mélységi csapásmérés tilalma változatlanul érvényes. Zelenszkij hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „senki nem vádol senkit, ott tartunk, ahol tartunk, harcolunk, és mindennap meg kell találnunk a kiutat az adott helyzetből”.

Nyitókép: MTI / AP / TT Hírügynökség / Fredrik Sandberg

#Külföld#orosz-ukrán háború#Volodimir Zelenszkij#ukrajna#nyugat#fegyver#joe biden

Címlapról ajánljuk