Külföld

Megdicsérte az orosz külügyi szóvivő Orbán Viktort

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 14:42

Az orosz vezetés szerint Magyarország óriási nyomásnak van kitéve. Persze nem tőlük, hanem az EU részéről.

Megdicsérte Magyarországot és Orbán Viktort az orosz kormány külügyi szóvivője, Dmitrij Peszkov. Szerinte „Magyarország és Orbán Viktor nagyon odafigyel az ország érdekeire. Minden alkalommal, amikor bármilyen kötelező érvényű döntés születik az EU-tagállamokkal kapcsolatban, természetesen Budapest elsősorban a saját érdekeit elemzi”.

Peszkov a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek nyilatkozott, amit a Blikk szemlézett. A szóvivő azt válaszolta arra a kérdésre, hogy „milyen következményekkel járhat a Nyugat Magyarországra gyakorolt nyomása”.

Ez a függetlenség természetesen nem mindenkinek tetszik Brüsszelben, ezért Orbán és az egész magyar vezetés példátlan nyomásnak van kitéve, amelyet semmi sem takar.

A másik hadban álló fél, az ukrán kormány részéről viszont teljesen máshogy beszéltek korábban Orbán és az EU viszonyáról. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója azt mondta: „Nem értem, hogyan lehet valaki úgy az EU-tagja, hogy közben az uniónak ártó viselkedést tanúsít és a közösséget lejárató nyilatkozatokat tesz”.

Áprilisban arról számoltunk be, hogy Orbán Viktor fogadta a Moszkva-barát georgiai kormányfőt is, aki ellen EU-párti fiatalok tízezrei tüntetnek, mert orosz és magyar példára „külföldi ügynököket” megbélyegző törvényt vitt át a parlamenten.

Brüsszelben pedig attól tartanak, hogy a Fidesz késleltetheti Ukrajna csatlakozását az EU-hoz, ezért megpróbálják kicselezni a magyar kormánypártot.

Mint ismert, az Európai Bíróság napi hatmillió forintos büntetést szabott ki, mert a kormány nem hajtja végre a menekültszabályozással kapcsolatos ítéletüket. Orbán erre úgy reagált, hogy „Brüsszel hátba lövi Magyarországot”. Ursula von der Leyen közben pedig figyelmeztetett: addig fogják visszatartani a Magyarországnak szánt uniós pénzeket, amíg a kormány meg nem teszi a szükséges lépéseket, hogy helyreállítsa a jogállamiságot.


Nyitókép: Mikhail Svetlov / Getty Images

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#orbán viktor#vlagyimir putyin#dmitrij peszkov#Európa

Címlapról ajánljuk