Külföld

Német lap: Fico magára hagyta Orbánt a vesztes csatában

rtl.hurtl.hu

2024. május 17. 9:41

A Süddeutsche Zeitung szerint Robert Fico Orbán Viktor szövetségesének számít, de a kényes kérdésekben nem áll be mellé.

A Süddeutsche Zeitung Orbán Viktor és Robert Fico kapcsolatát elemzi, Hubert Wetzel publicisztikáját a hvg360 szemlézte. Az EU-ban a szlovák miniszterelnök a magyar vezető szövetségesének számít, ám amikor igazán kényes kérdésekről van szó, mégsem áll be mellé – írja Wetzel. 

„Beszáll, amikor Orbán Viktort Brüsszelt ostorozza, támogatja az illiberalizmus terjedését az EU-ban, és meg tudja védeni Magyarországot, ha felmerül, hogy vonják meg annak szavazati jogát. A kép persze nem teljesen korrekt. Mert lehet, hogy Robert Fico odahaza több olyan reformot is beindított, amelyek ellentétben állnak a közösség jogállami normáival. Ám Brüsszelben idáig nem úgy jelent meg, mint Orbán klónja” – idézi a portál a Süddeutsche Zeitung cikkét. 

Wetzel azt írja: Fico is panaszkodott, hogy kár az EU-nak Ukrajnát támogatnia, de amikor erről kellett határozni, akkor átengedte Orbánnak az ellenkezés jogát. 

Viszont Fico megszavazta, hogy kezdődjenek meg a felvételi tárgyalások Kijevvel, meg azt is, hogy az Unió 50 milliárdos segélyt nyújtson. Magára hagyta a magyar politikust a vesztes csatában.

Mint arról beszámoltunk, május 15-én a szlovák kormányfőre egy kihelyezett kormányülés után tüzet nyitott egy 71 éves férfi Nyitrabányán. A politikust több lövés érte, életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították egy besztercebányai kórházba.

Mint írtuk, Robert Ficón életmentő műtétet hajtottak végre. A TA3 hírtelevízió szerint sok vért vesztett, egy golyó a mellkasában maradt, egy golyó a beleiben okozott sérülést, egy pedig az egyik végtagját sebesítette meg. A hírtelevízió információi szerint az orvosok mindent megtettek, most már Robert Fico szervezetén múlhat, hogyan sikerül megküzdenie a sérüléseivel. A szlovák miniszterelnök elleni merénylet pillanatát tévékamerák is rögzítették, a megrázó felvételt az alábbi videóban nézheti meg. 


Nyitókép: Robert Fico a merénylet napján Nyitrabányán Fotó: Reuters

#Külföld#robert fico#orbán viktor#v4#visegrádi négyek#szlovákia#külföldi lap#vélemény#Európa

Címlapról ajánljuk