Külföld

Az elmúlt évtizedek legnagyobb kémbotránya alakul Ausztriában

rtl.hurtl.hu

2024. április 18. 14:14

Az osztrák titkosszolgálat egyik egykori munkatársát azzal gyanúsítják, hogy az oroszoknak kémkedhetett.

Ausztriában az elmúlt évtizedek legnagyobb kémkedési botrányának nevezik azt az ügyet, amely egy volt belbiztonsági tisztviselő letartóztatásával kezdődött – írja a BBC.

Mint arról beszámoltunk, március végén őrizetbe vették a 61 éves Egisto Ottót, az osztrák titkosszolgálat volt munkatársát, miután felmerült a gyanú, hogy az oroszoknak kémkedhetett. Azzal vádolják, hogy 2022 nyarán továbbította az osztrák belügyminisztérium három volt vezető munkatársa okostelefonjának klónozott adatait az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB).

A gyanúsított tagadta az ellene felhozott vádakat, az ügyben Karl Nehammer osztrák kancellár korábban a nemzetbiztonsági tanács összehívását rendelte el. Az osztrák és német média által megszerzett, 86 oldalas rendőrségi dokumentum szerint azzal is gyanúsítják, hogy információkat adott át Jan Marsaleknek, az összeomlott Wirecard AG német fizetésfeldolgozó és pénzügyi szolgáltató vezérigazgatójának, akit a cég más vezetőivel együtt korábban letartóztatták.

A 44 éves, szintén osztrák állampolgárságú Marsaleket a német rendőrség csalás gyanúja miatt körözi, jelenleg szökésben van, Moszkvában tartózkodik. A volt Wirecard-főnököt a gyanú szerint 2014-ben orosz ügynökök szervezték be, majd azzal bízta meg Egisto Ottót és egy másik osztrák biztonsági tisztet, hogy érzékeny információkat adjanak át Oroszországnak.

Ottót emellett azzal is gyanúsítják, hogy hamis ürüggyel megszerezte Alekszej Navalnij korábbi szövetségese, Hriszto Grozev bolgár oknyomozó újságíró bécsi címét. Hriszto azóta biztonsági okokból elhagyta az osztrák fővárost. A brit közszolgálati csatorna szerint a kémbotrány felélesztette azokat a félelmeket, hogy Ausztriában még mindig jelen van az orosz kémbefolyás. Az osztrák Zöldek állítják, a mostani orosz kémbotrány még csak a „jéghegy csúcsa”, szerintük ebben szerepe van a szélsőjobboldali Szabadságpártnak is.  

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#ausztria#orosz befolyás#orosz kém#kémkedés#botrány

Címlapról ajánljuk