Külföld

Ausztriában összeül a nemzetbiztonsági tanács az orosz kémveszély miatt

rtl.hurtl.hu

2024. április 1. 21:29

Az egykori osztrák titkosszolgálat egyik munkatársáról kiderült, hogy az oroszoknak kémkedhetett.

Karl Nehammer osztrák kancellár hétfőn elrendelte a nemzetbiztonsági tanács összehívását április 9-re a néhány éve feloszlatott Alkotmányvédelmi és Terrorizmusellenes Szövetségi Hivatal (BVT) kémkedéssel gyanúsított egyik munkatársának őrizetbe vétele miatt – írja az MTI.

„Súlyos vádakról van szó. Egyrészt az igazságszolgáltatásnak most ki kell vizsgálnia a felmerült gyanút. Másrészt értékelni és tisztázni kell a köztársaság biztonsági helyzetét. Elejét kell venni annak, hogy orosz kémhálózatok fenyegessék Ausztriát beszivárgással vagy a politikai pártok és egyéb hálózatok aláásásával, illetve felhasználásával” – jelentette ki Nehammer.

Pénteken hivatali visszaélés és Ausztria sérelmére elkövetett hírszerzési tevékenység címén előállították Egisto Ottot, a BVT volt munkatársát. Az illetékes bíróság vasárnap elrendelte Ott vizsgálati őrizetét. A gyanúsított tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az APA osztrák hírügynökség szerint Ottot Nagy-Britanniából érkezett hírszerzési információ alapján vették őrizetbe, miszerint 2022 nyarán továbbította az osztrák belügyminisztérium három volt vezető munkatársa okostelefonjának klónozott adatait az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB).

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

#Külföld#ausztria#kém#oroszország#karl nehammer

Címlapról ajánljuk