Külföld

Betiltották Oroszországban „a kóbor állatok himnuszát”

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 19:06

A „Veled mehetek?” című dal azután vált sikeressé, hogy kóbor állatokról készült videók aláfestő zenéjeként felkapták a TikTokon, de valójában nem állatokról szól.

Az orosz nyelvű interneten – Oroszországon kívül Fehéroroszországban, Ukrajnában és Kazahsztánban is – nagyon népszerű lett az elmúlt hónapokban egy Ap$ent nevű fehérorosz előadó Veled mehetek? című dala, amit kóbor állatokról készült videók aláfestő zenéjeként használnak. Az internet állami cenzúrázásáért felelős orosz hatóság, a Roszkomnadzor azonban felszólította a szolgáltatókat, hogy tiltsák le azokat a videókat, amelyekben ezt a dalt használják. A hatóság szerint az intézkedéssel „az orosz társadalom destabilizálását” akarják megakadályozni – írja a BBC.

Ap$ent, valódi nevén Arszenyij Kiszlijak szerint azért vették célba, mert korábban írt egy háborúellenes dalt, de igazán népszerűvé a Veled mehetek? vált, milliók hallgatják a YouTube-on és a Spotify-on, miután felkapták a TikTokon.


A dal valójában nem kóbor állatokról szól: Ap$ent akkor írta, amikor feleségével, Marijával elmenekültek Fehéroroszországból. Azért kényszerültek erre, mert Mariját egyévnyi büntetőtáborra ítélték, amiért az interneten becsmérlő szót használt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz diktátorra vonatkozóan.

A Veled mehetek? sort talán a macskám, Tyiska ihlette. Valahogy tudta, hogy el fogunk menni. Odabújt hozzám, ami nem volt szokása

– idézte fel Ap$ent. Azt is mondta, hogy azzal vádolták meg, hogy fasisztának nevezte az oroszokat, de ez nem igaz, soha nem tenne ilyen általánosítást. A tiltásról azonban azt gondolja, hogy népszerűbbé teszi.

Azok, akik nem bíznak a cenzorban, felkapták a fejüket. Azt gondolják, rendes ember lehetek, ha a Roszkomnadzor letiltott

– mondta. Feleségével most Lengyelországban élnek, Tyiska pedig még Fehéroroszországban van, de Ap$ent azt reméli, hogy elhozhatja majd. Azt tervezi, hogy állatmentő szervezetet hoz létre, mostani sikere ellenére viszont nem tartja magát politikai dalszerzőnek. „Pusztán a hétköznapi emberek szemszögéből írok dalokat, és hozzájuk adok némi szatírát” – árulta el az előadó.

Nyitókép: Instagram / senya_apsent

#Külföld#oroszország#cenzúra#zene

Címlapról ajánljuk