Külföld

Irán szerint előre szóltak Washingtonnak az Izrael elleni támadásról

rtl.hurtl.hu

2024. április 15. 7:47

Az iráni külügyminiszter szerint 72 órával korábban értesítették a Fehér Házat a támadásról, de ezt egy amerikai tisztségviselő határozottan cáfolta. 

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter vasárnap közölte, hogy Teherán 72 órával az Izrael elleni támadás előtt figyelmeztette a szomszédos országokat, valamint az Egyesült Államokat arról, hogy mire készül – írta a Reuters. Török, jordániai és iraki tisztségviselők megerősítették, hogy Teherán előre szólt, de amerikai tisztségviselők tagadták, hogy kaptak figyelmeztetést – írta a brit hírügynökség.

Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő a Reutersnek nyilatkozva kijelentette, hogy „egyáltalán nem igaz”, hogy 72 órával korábban figyelmeztette volna őket Teherán. A tisztségviselő közlése szerint Irán már csak akkor szólt svájci közvetítéssel, amikor a támadás már megindult, és „gyakorlatilag arra utaltak, hogy ezzel végeztek is, de a támadás még mindig tartott”.

A Reutersnek két iraki biztonsági forrás megerősítette, hogy a bagdadi kormányt diplomáciai csatornákon keresztül napokkal korábban figyelmeztette, hogy milyen támadásra készül, de annak pontos idejét csak pár órával a támadás megindítása előtt közölték, hogy legyen idő az iraki légtér lezárására, és a balesetek elkerülésére.

Egy iraki biztonsági tisztségviselő a Reutersnek azt mondta, hogy az iraki kormány egyértelműen úgy tudta iráni tisztségviselőktől, hogy az Irakban állomásozó amerikai hadsereg előre tudott a tervezett támadásról. A hírügynökség egy iráni forrása is azt mondta, hogy Irán előre közölte katari, török és svájci diplomáciai csatornákon keresztül Washingtonnal, hogy melyik nap fognak támadni.

Nyitókép: Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter nagykövetek előtt tesz nyilatkozatot iráni rakéta- és dróntámadást követően Teheránban 2024. április 14-én. Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

#Külföld#irán#izrael#egyesült államok#figyelmeztetés

Címlapról ajánljuk