Külföld

Szinte elfogyott a víz Kolumbia fővárosában: négyperces zuhanyzás jut a lakóknak

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 8:41

A hatóságok kilenc zónára osztották fel a fővárosi régiót, és felváltva mindegyik zónában kikapcsolják a vízszolgáltatást 24 órára. 

Súlyos vízhiánnyal küzd a kolumbiai főváros, Bogotá mintegy tízmillió lakosa, a márciusi rekordmeleg ugyanis kiszárította a víztározókat – írta a BBC

A hatóságok kilenc zónára osztották fel a fővárosi régiót, és felváltva mindegyik zónában kikapcsolják a vízszolgáltatást 24 órára. 

A kórházakat és az iskolákat nem érinti az intézkedés. 

A hét elején bejelentett korlátozások csütörtökön léptek életbe, a tervek szerint kéthetente értékelik majd újra a helyzetet.

Az eső hiánya és a szokatlan meleg miatt a kolumbiai víztározók rendkívül gyorsan apadnak. A Chuza víztározó például, amely a város vízellátásának körülbelül 70 százalékát adja, kevesebb mint 17 százalékos telítettségű. A polgármester tájékoztatása szerint ez az elmúlt 40 év legalacsonyabb szintje.

Közben a lakosok is jelentősen visszafogták a vízhasználatot. „Vannak dolgok, amelyeket már nem tudunk megtenni, az például elképzelhetetlen, hogy lemossuk az autót” – mondta a külvárosban élő Clara Escobar. Zuhanyozni maximum négy percig szoktak, és kerülik már a ruhamosást is. 

Szakértők szerint a szokatlan szárazságot az El Nino okozza, Bogotán kívül pedig Mexikóváros és Uruguay fővárosa, Montevideo is vízhiánnyal küzd.

Nyitókép: Luisa Gonzalez/Reuters

#Külföld#kolumbia#zuhanyzás#vízhiány#szárazság#el nino

Címlapról ajánljuk