Külföld

Szlovák elnökválasztás: Peter Pellegrini a magyaroknak is megköszönte a támogatást

rtl.hurtl.hu

2024. április 7. 14:03

Pellegrinivel a kampánycsend idején készített interjút a magyar állami média. Szlovákia új államfője győzelmi beszédben elmonda, a magyar szavazatok nélkül nem tudta volna elérni ezt az eredményt.

Mint arról beszámoltunk, a kormánypárti Peter Pellegrini nyerte a szlovák elnökválasztás második, egyben döntő fordulóját. A szociáldemokrata Hang (Hlas-SD) elnöke győzelmi beszédében nem egyedül állt színpadra, vele volt koalíciós partnere, Robert Fico szlovák miniszterelnök is. Az értékelőben váratlan és új elemnek számított, hogy többször is megemlítették a magyar kisebbséget és megköszönték a szavazataikat – írja az Újszó.

A magyar nyelvű szlovákiai lap beszámolója szerint a színpadon Forró Krisztián, a Magyar Szövetség pártelnöke, illetve Gyimesi György alelnök és Pándy Péter, a párt Országos Tanácsának elnöke is megjelent. Pellegrini a magyarok lakta járásokban is győzött, rendszerint kiemelkedő eredménnyel, a hálálkodás pedig láthatóan nem maradt el.

Pellegrini győzelmi beszédében elmonda, a magyar szavazatok nélkül nem tudta volna elérni ezt az eredményt.

Pellegrinire a választáson résztvevők 53,12 százaléka voksolt, ellenfele, az ellenzéki Ivan Korcok pedig a leadott szavazatok 46,87 százalékát kapta meg a hivatalos végeredmény szerint. Szlovákia új államfője beszédében hangsúlyozta, elnökként tiszteletben szeretné tartani az ország nemzetközi kötelezettségeit, de

Szlovákia érdekeit is védeni fogja – beleértve a békepártiságot.

Pellegrini láthatóan jó viszonyban van Orbán Viktorral és kormányával, győzelméhez az elsők közt gratulált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. „Gratulálunk, Elnök úr!! Újabb megerősítés a szuverenitásvédő és békepárti erőknek!” – fogalmazott a magyar tárcavezető. Pellegrini Budapesten is járt az első forduló előtti héten, ahol a miniszterelnök mellett Kövér Lászlóval, valamint Sulyok Tamás köztársasági elnökkel is találkozott.

A szlovák elnökválasztás első fordulója még nagy meglepetéssel zárult: az ellenzéki Ivan Korcok, korábbi külügyminiszter kapta a legtöbb szavazatot, pedig a felmérések a kormánypárti Peter Pellegrini győzelmét jósolták. Ő 2020-ban, napokkal az akkori országgyűlési választások előtt Orbán Viktortól kért segítséget a VSquare oknyomozóportál szerint egy moszkvai találkozó megszervezésében, mert úgy tudta: a magyar kormány jó kapcsolatot ápol Putyinnal.


Nyitókép: MTI / EPA / Martin Divisek

#Külföld#szlovákia#elnökválasztás#peter pellegrini#szlovákiai magyarok

Címlapról ajánljuk