Külföld

A szlovák kormánypárt külföldi ügynökké nyilvánítaná a szlovákiai magyar szervezeteket

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 10:35

Benyújtották a civilszervezetek rendszabályozó javaslatot.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) benyújtotta a civilszervezetek külföldi támogatásának regisztrációját szolgáló javaslatát, amely szerint az évi 5000 eurónál nagyobb külföldi támogatásban részesülő szervezeteknek a neve mellé „külföldi támogatásban részesülő szervezet” megjelölést kell tenniük, írja a 24.hu a Paraméter alapján. Ha valamelyik szervezet nem tesz eleget ennek a követelménynek, 5000 eurós bírságot szabhatnak ki rá.

A törvény azt mondja majd, ha a Szlovákia területén működő civil szervezet külföldi finanszírozásban részesül, külföldi ügynök megjelölést kell viselnie,

– mondta a törvényről tavaly novemberben Robert Fico szlovák miniszterelnök.

A tervezet a magyarországi szervezetekre is alkalmazható lenne, amelyek évi 5000 eurónál nagyobb támogatást kapnak. A tervezet ellen tiltakoznak a felvidéki magyar politikusok is, akik szerint különösen a szlovákiai magyar szervezeteket érintené negatívan.

Amikor erről az egyértelműen káros törvénytervezetről beszélünk, nem mehetünk el amellett, hogy lássuk honnan inspirálódott a kormányunk. Ehhez hasonlót először Oroszország, majd Magyarország vezetett be

– tette hozzá a Híd párt korábbi kulturális államtitkára Rigó Konrád, aki szerint rendkívül veszélyes javaslatról van szó.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#szlovákia#magyarország#civilek#ügynök

Címlapról ajánljuk