Külföld

Megölte Izrael az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnokát

rtl.hurtl.hu

2024. április 1. 19:40

A Szíriára mért légicsapásban meghalt Mohammad Reza Zahedi, az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka. 

Legkevesebb nyolc halálos áldozatot követelt hétfőn egy izraeli légitámadás Damaszkusz nyugati fekvésű, Mazzeh nevű kerületében, ahol az iráni nagykövetség és a konzulátus épülete is található – közölte a dubaji székhelyű al-Hadasz hírcsatorna az MTI szerint.

A tájékoztatás szerint az iráni diplomáciai képviselet közelében olyan villák találhatók, amelyekben a Damaszkusszal szövetséges iráni vezetés elithadseregének, a Forradalmi Gárdájának több katonai tanácsadója tartózkodik rendszeresen. Az al-Hadasz arról számolt be, hogy egy izraeli gépről elindított rakéta egy olyan villába csapódott be, amelyben líbiai és palesztin szervezetek képviselőivel szoktak találkozókat tartani iráni tisztségviselők.

Az al-Alam iráni hírtelevízió közlése szerint a konzulátus épülete teljesen megsemmisült.

Egy libanoni biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a légicsapásban életét vesztette Mohammad Reza Zahedi, az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka. Az SNN iráni hírügynökség időközben megerősítette Zahedi halálát.

Az SNN részletek közlése nélkül azt állította, hogy a támadás célpontjai az iráni konzulátus és a nagykövet rezidenciája voltak.


Az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség és az al-Alam is arról számolt be, hogy sem Hoszein Akbari nagykövet, sem családtagjai nem sebesültek meg a támadásban.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita milícia és az iráni Forradalmi Gárda infrastruktúrája ellen. Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére. Izrael a gázai övezeti háború kitörése óta fokozta támadásait szíriai támadásait.

Nyitókép: Reuters/Firas Makdesi

#Külföld#irán#Iráni Forradalmi Gárda#Damaszkusz#szíria#mohammad reza zahedi#légicsapás#izrael

Címlapról ajánljuk