Külföld

Irán is figyelmeztethette az oroszokat, hogy terrortámadás készül ellenük

rtl.hurtl.hu

2024. április 1. 17:44

Az iráni terrortámadások miatt letartóztatott ISIS-tagok beszéltek Teheránnak, mire készülnek Oroszországban. Az iráni hatóságok az információkat megosztották Moszkvával is.

Irán figyelmeztette a Kremlt, hogy egy nagyobb terrorakció készülhet Oroszország ellen – mondta három, az ügyet jól ismerő forrás a Reutersnek.

Irán már a második ország, amelyik előre jelezte, hogy iszlamista támadásra kell számítania Moszkvának. Az Egyesült Államok is figyelmeztetést adott ki még március elején, de az orosz vezetés azzal vádolta meg Washingtont, hogy csak zavart akarnak kelteni.

A Reuters arra hívta fel a figyelmet, hogy most kellemetlen helyzetbe került a Kreml, mivel a szövetségesének tekinthető Teheránnak – egyik fő fegyverszállítója az Ukrajna elleni háborúban – nem lehet olyan választ adni, mint az Egyesült Államoknak, miközben komoly presztizsveszteséget szenvedtek el, hogy a saját titkosszolgálatuk nem tudta megakadályozni a támadást.

Napokkal az oroszországi támadás előtt Teherán megosztotta Moszkvával az információkat egy lehetséges nagyszabású oroszországi terrortámadásról, amelyeket az iráni merényletekkel kapcsolatban letartóztatottak kihallgatása során szereztek


– mondta az egyik forrás a hírügynökségnek. Ugyanakkor a pontos helyszínt és időpontot nem tudták.

Irán januárban 35 embert tartóztatott le, köztük az Iszlám Állam afganisztáni székhelyű ISIS-Khoraszan (ISIS-K) nevű ágának egyik parancsnokát, akinek a gyanú szerint köze volt a január 3-án Kerman városában elkövetett, közel 100 ember halálát okozó kettős robbantásos merényletekhez.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az iráni figyelmeztetésről csak annyit mondott, hogy nem tud semmit erről.

Az orosz főváros közelében fekvő Krasznogorszk Crocus City Hall nevű koncerttermében március 22-én követtek el terrortámadást, amelyben 144-en meghaltak és 360-an megsebesültek. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára. A merénylet után tizenkét embert vettek őrizetbe, közöttük a támadással gyanúsított négy férfit, akik a közép-ázsiai volt Tádzsikisztánból származnak, ahol az Iszlám Állam aktív.


Nyitókép: Reuters/Maxim Shemetov

#Külföld#oroszország#moszkvai terrortámadás#irán#egyesült államok#iszlám állam

Címlapról ajánljuk