Külföld

Tisztogatás az ukránoknál: Zelenszkij kirúgta több fontos tisztviselőjét is

rtl.hurtl.hu

2024. március 30. 17:30

Folytatódik a kirúgáshullám: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felmentette főtanácsadóját és több más munkatársát szombaton.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök menesztette Szerhij Sefirt, aki 2019 óta töltötte be a főtanácsadói tisztséget. Felmondott három tanácsadójának is, valamint két elnöki képviselőnek, akik az önkéntesek tevékenységét, illetve a katonák jogait felügyelték, írja az MTI.

Egyelőre nem adtak magyarázatot a hónapok óta tartó személycserék újabb hullámára. Kedden Olekszij Danyilovot, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkárát menesztette az államfő, február 8-án pedig Valerij Zaluzsnijt, a hadsereg főparancsnokát, akit márciusban Ukrajna nagy-britanniai nagykövetévé neveztek ki.

Volodimir Zelenszkij és az ukránok körében rendkívül népszerű Valerij Zaluzsnij tábornok közti feszültség hátterében a 2023-as ukrán ellentámadás sikertelensége lehetett, és hogy a két éve tartó háború alatt megromlott a kettejük közti bizalmas viszony.

Korábban Zelenszkij az olasz Rai News-nak interjújában arról beszélt, hogy kormányátlakítás várható. „Újraindításra, új kezdetre van szükség” – jelentette ki az ukrán elnök, hozzátéve, hogy nem egyetlen személyről, hanem az ország vezetésének irányáról van szó. Az elnök szerint Ukrajna katonai és polgári vezetésének széleskörű átalakítására van szükség ahhoz, hogy újra fokozzák az Oroszország elleni háborús erőfeszítéseket.

Nyitókép: MTI / EPA / Ukrán elnöki sajtóiroda

#Külföld#Volodimir Zelenszkij#ukrajna#vezérkar#tisztviselő#kirúgás#felmentés#menesztés#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk