Külföld

Brit nagykövet lesz az ukrán hadsereg egy hónapja kirúgott főparancsnoka

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 7. 18:18

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jóváhagyta a hadsereg éléről egy hónappal ezelőtt leváltott Valerij Zaluzsnij nagyköveti kinevezését.

Ukrajna elnöke 2024. március 7-én, csütörtökön jóváhagyta Valerij Zaluzsnij kinevezését Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti posztjára, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságába. Az ukrán külügyminisztérium ennek megfelelő megállapodási kérelmet küldött a brit félnek

– közölte csütörtökön az ukrán külügyminisztérium sajtószolgálata.

Ezzel a lépéssel mondhatni nyugvópontra kerül Volodimir Zelenszkij elnök, és a hadsereg éléről február 8-án leváltott Valerij Zaluzsnij közti feszültség.

Mint arról korábban az rtl.hu is részletesen beszámolt, az ukrán elnök február elején teljesen átalakította az ukrán hadsereg vezetését és hozzálátott kormánya átalakításához is.

Volodimir Zelenszkij és az ukránok körében rendkívül népszerű Valerij Zaluzsnij tábornok közti feszültség hátterében a 2023-as ukrán ellentámadás sikertelensége lehetett, és hogy a két éve tartó háború alatt megromlott a kettejük közti bizalmas viszony. 

Zaluzsnij nagyköveti kinevezésével Zelenszkij két legyet üthet egycsapásra:

  • egyfelől távol tartja magától és Ukrajnától a potenciálisan politikai ellenféllé váló népszerű katonai vezetőt,
  • másfelől Ukrajna egyik legfontosabb és legelkötelezettebb nyugati szövetségeséhez és támogatójához küldi kapcsolattartónak az ukrán hadsereg szükségleteit legjobban ismerő embert.

Nyitókép: Valerij Zaluzsnij tábornok képét fogja egy nő a főtiszt leváltása miatt tartott tüntetésen Kijevben, 2024. február 9-én – Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

#Külföld#orosz-ukrán háború#Valerij Zaluzsnij#Volodimir Zelenszkij#ukrajna#egyesült királyság#nagykövet#kinevezés

Címlapról ajánljuk