Külföld

Zelenszkij a főparancsnok leváltásán túl is átalakítaná Ukrajna vezetését

rtl.hurtl.hu

2024. február 5. 16:51

Olyan változtatásról beszélt, amely nem egyetlen személyről szól.

Kormányátalakításról beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az olasz Rai News-nak.

A vasárnap este sugárzott interjúban a New York Times összefoglalója szerint Zelenszkij utalt arra, hogy tervei túlmutatnak az ukrán hadsereg főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij leváltásán.

Újraindításra, új kezdetre van szükség

– jelentette ki az ukrán elnök, hozzátéve, hogy olyan komoly dologra gondol, amely nem egyetlen személyről, hanem az ország vezetésének irányáról szól. Mint mondta, Ukrajna katonai és polgári vezetésének széleskörű átalakítására van szükség ahhoz, hogy újra fokozzák az Oroszország elleni háborús erőfeszítéseket.

Korábban már írtunk arról, hogy az ellentámadás sikertelensége állhat a Volodimir Zelenszkij és Valerij Zaluzsnij közti feszültség hátterében. Míg a közvélemény Zaluzsnij jövőjét találgatja, ő maga hétfőn nyilvánosan csak egy megjegyzést tett, amikor Szerhij Saptala vezérkari főnöknek a Facebookon azt írta: „biztosak lehetünk abban, hogy soha nem fogunk szégyenkezni”.

Az ukrán hadsereg átalakításával kapcsolatban Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a CBS-nek elmondta: az ukránok egyeztettek a Fehér Házzal a lehetséges változtatásokról, az Egyesült Államok pedig nem szándékozik beleszólni személyi döntésekbe, amit Ukrajna és az ukrán elnök szuverén jogának tekintenek.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

#Külföld#ukrajna#Volodimir Zelenszkij#Valerij Zaluzsnij#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk