Külföld

Lemondott a magánrepülős botrányba keveredett lett külügyminiszter

rtl.hurtl.hu

2024. március 28. 18:54

Krisjanis Karins lett külügyminiszter csütörtökön bejelentette lemondását, miután botrányba került amiatt, hogy közpénzből bérelt magángépekkel utazgatott külföldre.

Bejelentette lemondását csütörtökön Krisjanis Karins lett külügyminiszter, aki botrányba keveredett az általa igénybe vett bérelt repülőjáratok miatt – írja az MTI.

Karins 2019 és 2023 között volt Lettország kormányfője, a vádak szerint hivatali idejében legalább harminc alkalommal utazott külföldre bérelt magángépekkel ahelyett, hogy az olcsóbb, menetrend szerinti járatokat vette volna igénybe. A Politico cikke szerint

legalább 600 ezer eurót költött charterjáratokra az állami költségvetésből.

A lett főügyészség a múlt héten kezdeményezett bűnügyi eljárásokat közvagyon esetleges pazarlása címén, bár ezek nem irányultak konkrét személyek ellen. A tavaly szeptember óta külügyminiszteri tisztséget betöltő Karins visszautasította hónapok óta keringő vádakat, és azzal védekezett, hogy csak időt akart spórolni a magánrepülős utakkal, hogy minél előbb visszatérhessen Lettországba a kormányügyeket intézni.

A miniszter azután jelentette be a döntését, hogy találkozott Evika Silika miniszterelnökkel, aki azt mondta: Karins a büntetőeljárások fényében vállalta a politikai felelősséget.

Magyarországon egy ilyen eset nem jár következményekkel. Nemrég számoltunk be arról, hogy 264 millió forint közpénzbe került Szijjártó Péter három repülőútja egy bérelt luxusgéppel

Nyitókép: Johanna Geron / Reuters

#Külföld#lettország#külügyminiszter#lemondás#magánrepülő#botrány

Címlapról ajánljuk