Külföld

Putyin elismerte, hogy iszlamisták követték el a terrortámadást

rtl.hurtl.hu

2024. március 25. 19:50

A megrendelőt akarja megtalálni Vlagyimir Putyin, aki azt sejtette, hogy Ukrajnának köze lehet a moszkvai terrortámadáshoz.

Radikális iszlamisták kezével követték el a Moszkva melletti Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadást, de a megrendelőket még azonosítani kell – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn az MTI szerint.

„Tudjuk, hogy a bűncselekményt radikális iszlamisták keze által követték el, akiknek ideológiájával maga az iszlám világ is évszázadok óta harcol” – mondta az államfő.

„Tudjuk, hogy kinek a keze által követték el ezt az Oroszország és az orosz nép elleni atrocitást. Az érdekel bennünket, hogy ki a megrendelő” – tette hozzá, szakszerű és politikai elfogultság nélküli vizsgálatot sürgetve. 

Utána Putyin arról beszélt a Guardian szerint, hogy a támadás része lehet a 2014 óta folyó Oroszország-ellenes akcióknak, amelyek Ukrajnából indulnak. Ezenkívül a mostani támadással meg akarják félemlíteni Oroszországot, ami az orosz elnök szerint egy mintába illik.

A péntek esti terrortámadás során, amit egy Moszkva környéki koncertteremben követtek el legalább 137 embert öltek meg és 180-an sebesültek meg. A támadást egy Iszlám Államhoz (ISIS) tartozó csoport vállalta magára.

Az Európai Unió arra figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt: ne használja a moszkvai terrortámadást ürügyként arra, hogy még intenzívebbé tegye a háborút Ukrajnában, amely már így is pokoli az ott élőknek.

A támadást négy tádzsik férfi követhette el, akik hétfőn álltak bíróság elé, ketten közülük már a kihallgatás elején bűnösnek vallották magukat:


Nyitókép: Reuters/Kremlin.ru

#Külföld#moszkvai terrortámadás#ukrajna#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#tádzsik

Címlapról ajánljuk