Külföld

Orbán Viktor már gratulált Vlagyimir Putyinnak és közölte, hogy készen áll „az országaink közötti együttműködés fokozására”

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 21. 15:49

A hivatalos eredmény kihirdetése után Orbán Viktor levélben gratulált Vlagyimir Putyinnak elnökké választása alkalmából.

A hivatalos eredmény kihirdetését követően Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön levélben gratulált Vlagyimir Putyinnak az Oroszországi Föderáció elnökévé történt újraválasztása alkalmából, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A kormányfő levelében azt írta, örömére szolgál, hogy a Magyarország és Oroszország közötti együttműködés kölcsönös tiszteleten alapul, ami lehetővé teszi fontos kérdések megvitatását a mostani, nagyon nehéz geopolitikai helyzetben is.

Orbán Viktor azt is megírta, hogy Magyarország a béke pártján áll. „Meggyőződésünk, hogy a párbeszéd fenntartása alapvető feltétele a béke mielőbbi megteremtésének.”

A magyar miniszterelnök biztosította az orosz elnököt, hogy hazánk készen áll az országaink közötti együttműködés fokozására a nemzetközi jog által nem korlátozott ágazatokban, ismertette a gratuláló levél tartalmát Havasi Bertalan.

Előre borítékolt győzelem

Mint arról az RTL híradó is beszámolt, a szavazatok több mint 87 százalékával nyerte meg Vlagyimir Putyin az elnökválasztást Oroszországban, így újabb hat évig marad a posztján. A pápa, Kína, Észak-Korea azonnal gratulált az orosz elnök újabb győzelméhez, a nyugati országok látszatválasztásról beszéltek:


Az EU-s országok államfői közül eddig csak Orbán Viktor gratulált Putyinnak, illetve Charles Michel, az Európai Tanács elnöke már a háromnapos orosz elnökválasztás legelején üdvözölte az orosz elnök elsöprő győzelmét – gúnyosan így érzékeltetve, hogy aligha tiszta ez a választás.

Rácz András Oroszország-szakértő szerint sötét jövő, egy új Brezsnyev-korszak vár Oroszországra, ami tovább halad az egyre zártabb, autoriterebb, paranoidabb működés útján. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A múlt hétvégi elnökválasztás tisztaságáról beszédes képet nyújtanak a groteszk csalásvideók, illetve a híradások megvert, megbírságolt és pszichiátriára cipelt aktivistákról, választási bizottsági tagokról, illetve arról, hogy legalább 22 millió szavazattal csalhattak. Minderről ebben a cikkünkben írtunk.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (balra) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#oroszország#elnökválasztás#vlagyimir putyin#orbán viktor#gratuláció

Címlapról ajánljuk