Külföld

Vádat emeltek a volt brazil elnök ellen, mert a saját oltási igazolásával manipulált

rtl.hurtl.hu

2024. március 19. 16:32

Jair Bolsonaro a 12 éves lányának is „okosban” intézte el a védettségit.

Hivatalosan is vádat emeltek kedden Jair Bolsonaro volt brazil elnök ellen az oltási adatainak meghamisítása miatt – írja az AP hírügynökség.

A vádirat szerint Bolsonaro 16 társával együtt hamis adatokat vitt fel egy közegészségügyi adatbázisba, azt a látszatot keltve, hogy ő, 12 éves lánya és több más személy a köreiből megkapta a koronavírus elleni védőoltást. Fábio Alvarez Shor rendőrnyomozó szerint ezzel kijátszották az egészségügyi korlátozásokat.

A járvány idején Bolsonaro egyike volt a kevés állam- és kormányfőnek, akik kikeltek az oltás ellen, nyíltan semmibe vették az egészségügyi korlátozásokat, és arra biztatták az országukban élőket, hogy kövessék a példájukat.

Bolsonaro ügyvédje, Fábio Wajngarten szerint a vádak abszurdak: államfőként Bolsonarónak semmilyen oltási igazolást nem kellett felmutatnia az utazásaihoz, ezért szerinte politikai üldözés zajlik a volt elnök ellen.

A rendőrség viszont azzal vádolja Bolsonarót és társait, hogy nem sokkal azelőtt hamisították meg az egészségügyi minisztérium adatbázisát, hogy a volt államfő 2022 decemberében az Egyesült Államokba utazott, miután elveszítette a választást baloldali ellenfelével, Luiz Inácio Lula da Silvával szemben. Ekkor már oltási igazolásra volt szüksége az Egyesült Államokba való belépéshez.

Ha elítélik, Bolsonaro 2-12 év büntetést kaphat, mondta az AP-nek nyilatkozó jogász. Az ügyben eljáró rendőrnyomozó közölte, hogy az amerikai igazságügyi minisztériumtól várnak választ arra, hogy Bolsonaro és társai felhasználták-e a hamis oltási igazolást az Egyesült Államokban való tartózkodásuk alatt.

Orbán Viktor decemberben Javier Milei argentin elnök beiktatásának előestéjén, Buenos Airesben tárgyalt Bolsonaróval a jobboldali pártok együttműködéséről.

Nyitókép: REUTERS/Adriano Machado/File Photo

#Külföld#jair bolsonaro#brazília#vádemelés#csalás#oltási igazolás#koronavírus

Címlapról ajánljuk