Külföld

Orbán Viktor a szélsőjobboldali pártok összefogását építette Argentínában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 9. 19:18

Orbán Viktor tárgyalt Jair Bolsonaro brazil exelnökkel és a Vox spanyol szélsőjobboldali párt elnökével is.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Buenos Airesben megbeszélést folytatott a szélsőjobboldali nézeteket valló, populista konzervatív Jair Bolsonaroval, Brazília tavaly decemberben leváltott államfőjével.

A tárgyalás fő témája a jobboldali pártok nemzetközi együttműködése volt; Orbán Viktor beszámolt az európai jobboldal politikai előretöréséről, közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel.

Az argentínai találkozón Orbán Viktor és Jair Bolsonaro sok sikert kívántak egymásnak, Brazíliában ugyanis jövőre helyhatósági, Magyarországon pedig önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek, mondta Havasi Bertalan.

Orbán Viktor, mint a Fidesz elnöke az argentin fővárosban kétoldalú tárgyalást folytatott Santiago Abascallal, a spanyol szélsőjobboldali Vox párt elnökével is.

A megbeszélésen az európai parlamenti választást megelőző kampányidőszak közös teendőiről, a választások tétjéről: a nemzeti szuverenitás megvédéséről volt szó. A magyar és a spanyol pártvezető megerősítette elkötelezettségét a folyamatosan erősödő európai jobboldali pártok összefogásának elmélyítése mellett, közölte Havasi Bertalan.

Orbán Viktor a szélsőjobboldali pártok összefogását építette Argentínában
Orbán Viktor és Santiago Abascal, a spanyol Vox párt elnöke Buenos Airesben 2023. december 9-én – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök december 10-én, vasárnap részt vesz Argentína új elnöke, Javier Milei beiktatásán.

Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő (jobbra) és Jair Bolsonaro, Brazília korábbi elnöke kezet fog kétoldalú tárgyalásuk előtt Buenos Airesben 2023. december 9-én – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#orbán viktor#argentína#brazília#szélsőjobboldal#jair bolsonaro#vox#santiago abascal

Címlapról ajánljuk