Külföld

Olyat mondott a propagandista, hogy meg kellett szakítani a műsort az orosz állami tévében

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 11:52

Alekszandr Szityin valószínűleg véletlenül igazat mondott, le kellett állítani a műsort.

Az osztrák Kronen Zeitung írt arról, hogy furcsa jelenetnek voltak tanúi, akik az orosz állami tévé beszélgetős műsorát nézték. A meghívott Alekszandr Szityin politológus ugyanis szokatlanul nyersen beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnával kapcsolatos terveiről.

Fontos kiemelni, hogy Oroszország leginkább azzal indokolja Ukrajna megtámadását, hogy az orosz etnikumú lakosságot meg kell védeni a brutális ukrán náci rezsimtől. Papírforma szerint ezt a narratívát kellett volna követnie Szityinnek is, amikor Moszkva háborús terveiről volt szó, ehelyett a propagandista elmagyarázta, mi is a „különleges katonai művelet” feladata valójában: 

Mindig Ukrajnáról beszélünk. Valójában senkit nem érdekel Ukrajna.

„A következő céljaik vannak. Oroszország egy bizonyos expanzív irányt követ. Ez tény” – mondta a politológus. „És egyébként nem csak Ukrajnában” – folytatta.

A NATO-országok, az európai országok valahogyan meg akarják állítani ezt az expanziós irányt. Nincs koncepciójuk arra, hogy ezt hogyan érjék el. Azért nem tudják megtenni, mert…

– magyarázta Szityin, ezen a ponton azonban a műsorvezető közbeszólt arra utalva, hogy ez nem igaz, 

mert ez nem terjeszkedés, hanem a nemzeti érdekek és a biztonság védelme.

Szityin azonban nem tudott reagálni, mert a műsorvezető kijelentette: szünetet kell tartaniuk, de a szünet után visszajönnek. 


Az exit poll szerint Vlagyimir Putyin a szavazatok csaknem 88 százalékát gyűjtötte be a oroszországi választásokon. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy az elnök 80 százalék feletti győzelmet szeretne. Három kihívója volt, de egyik sem kritizálta a rendszert vagy az Ukrajna elleni háborút. 

A 2022-es 20 nap Mariupolban nyerte a legjobb dokumentumfilmért járó Oscar-díjat. Msztyiszlav Csernov filmrendező, haditudósító munkája azt a húsz napot mutatja be, amit az AP hírügynökség munkatársaival együtt töltött el a városban, miközben az orosz hadsereg megkezdte Mariupol ostromát. Az Oscar-díjas dokumentumfilm az RTL+-on érhető el

Nyitókép: YouTube

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#propaganda

Címlapról ajánljuk